Sexlöst äktenskap: Råd för par som sover i separata sovrum

Sexless Marriage: Advice for Couples Sleeping in Separate Bedrooms

Med en ökning av antalet långvariga äktenskap och par som bor tillsammans är det inte konstigt att så många människor hittar sig själva i något som verkar vara ett sexlöst äktenskap. Detta kan vara extremt förvirrande och upprörande, speciellt om du är en av de inblandade parterna. I det här inlägget ger vi dig några råd för par som sover i separata sovrum. Förhoppningsvis kommer det att ge dig några tips om hur du löser problemet.

the causes and consequences of a sexless marriage

Orsakerna och konsekvenserna av ett sexlöst äktenskap

Många par har inte mycket sex, om något alls. Enligt National Opinion Research Center sjönk andelen amerikanska gifta par som rapporterade att de hade sex två eller tre gånger i veckan från 43 % 1975 till 18 % 2004. Och även om det kan tyckas att sexlösa äktenskap är vanligare än någonsin, är det inte så. Skilsmässofrekvensen är bara lägre än den var på 1970-talet. Par som inte har sex väljer helt enkelt att stanna tillsammans och sova i separata sovrum, istället för att skilja sig.

Så, vad orsakar detta? Ålder spelar en roll: Vissa människor tappar intresset för sex när de åldras, särskilt för kvinnor efter klimakteriet och för män när deras testosteronnivån minskar. Vissa mediciner kan också döda din sexlust. En undersökning från Indiana University visade att en av fem amerikaner över 40 tar antidepressiva och ångestdämpande läkemedel som kan leda till sexuell dysfunktion. Den största orsaken till ett matt sexliv är dock stress. När vi är stressade på jobbet eller med vår ekonomi är det sista vi tänker på att bli upptagen med vår partner.

Bör du skiljas?

Ett sexlöst äktenskap är inte bra. Det kan vara smärtsamt och det kan göra att du känner dig ensam. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att det bara finns ett svar: skilsmässa. Det beror på vad som händer i er relation och varför du och din partner har slutat vara intima.

När sex är frånvarande är det viktigt att undersöka vilka faktorer som spelar in. Till exempel, om någon av er har en affär, måste du bestämma dig för om du vill avsluta förhållandet. Om ingen av er har en affär men inte har något intresse av att återuppta intimiteten, kan det vara dags att överväga att avsluta partnerskapet.

Vissa par upplever att deras sexliv förbättras när de bestämmer sig för att leva åtskilda. Kanske beror det på att de känner mindre press eller är mer avslappnade när de är i separata utrymmen; kanske är det för att de vill visa sin partner att de fortfarande bryr sig om dem; eller kanske är det att leva åtskilda betyder att det inte finns någon spänning från att känna att någon annan “äger” eller “kontrollerar” deras rum och tid. Oavsett orsaken till denna förändring kan flytta ut från samma rum, få tillbaka en del av den gnistan som saknades i ditt förhållande.

Arrangemanget att bo separat men förbli gift kan vara fördelaktigt för båda parter.

Ska du vara gift men sova i separata sovrum?

Det finns många anledningar för par att sova i separata sovrum: snarkning, rastlösa ben syndrom, olika arbetsscheman. Men för dem som varit gifta länge och har ett sexlöst äktenskap kan frågan om vad de ska göra åt deras sovande, kan vara knepigt. Vissa säger att det är en hal backe från separata sovrum till skilsmässa, medan andra säger att det är lättare att hålla ihop ett äktenskap när ni båda får vila. Så vem har rätt?

Som med så många saker i livet är svaret: det beror på. Faktum är att vissa par helt enkelt inte kan leva tillsammans utan att vara intima med varandra – för dem kan separata sovrum vara det första steget mot total separation. Men för andra kan det faktiskt vara ett sätt att hålla ihop äktenskapet. Det finns ett antal anledningar till varför ett par kanske inte vill sova tillsammans men ändå vill förbli gifta: religiös övertygelse; barn som behöver två föräldrar hemma; delad ekonomi eller fastigheter; eller bara ren tillgivenhet för din make trots bristen på fysisk attraktion. För dessa par kan separata sovrum tillåta relationen att förbli intakt samtidigt som varje person får vad han eller hon verkligen behöver – en god natts sömn.

should you stay married but sleep in separate bedrooms

Vad gör du om din partner vill ha en separation på prov?

Om din partner vill ha en provseparation, är det dags att sätta sig ner och prata allvarligt om ditt äktenskap. Det är viktigt att komma ihåg att detta inte nödvändigtvis betyder att han eller hon vill skiljas. Att separera för en tid kan ofta hjälpa er både att ta reda på vad ni vill och behöver i förhållandet, och ibland kan det vara precis vad ni två behöver för att komma tillbaka tillsammans starkare än någonsin. Men det finns också tillfällen då en rättegångs separation är det första steget till att ansöka om skilsmässa.

Om din partner har bett om en provseparation är det viktigt att du inte försöker övertala honom eller henne att stanna hos dig just nu. Om din partner känner att han eller hon behöver lite utrymme måste du respektera det – även om de inte ger dig några konkreta svar om hur länge de vill vara ifrån varandra. Att försöka tvinga fram problemet eller att försöka skylla någon till att stanna kommer inte att fungera; istället kommer det bara att trycka dem längre bort.

När ni två har kommit överens om en handlingslinje (oavsett om det är att bo i separata sovrum i några veckor eller flytta ut ur huset tillfälligt), är det viktigt att ni upprättar grundregler för att se varandra och för att kommunicera.

Börja på nytt

När ett par har varit gifta ganska länge kan en eller båda partnerna vilja prova något annat. Du har säkert hört talas om att människor hade affärer när de var missnöjda med sitt äktenskap och ville göra något annorlunda. Det är inte vad den här artikeln handlar om. Låt oss bara säga att du och din partner hanterar problemen i ert äktenskap på bästa sätt. Att be om hjälp är inte ens ett alternativ eftersom du känner att det inte är någon annans sak och inte vill störa någon annan.

Ta itu med problemet med din partner

En av de viktigaste sakerna som par lär sig att göra är att prata med varandra på ett respektfullt och konstruktivt sätt. Var proaktiv i att ta itu med din partners personlighetsegenskaper, såväl som dina egna, genom att påminna dig själv om att ni båda är i samma lag. Om du är osäker på hur du ska lösa ett problem med din partner, försök att följa dessa steg:

  1. Var först och främst beredd att lyssna. Båda parter bör ha en chans att uttrycka sina bekymmer utan avbrott.
  2. När det är din tur att prata, tala respektfullt och ärligt om det som stör dig. Till exempel, “Jag vet att det här kommer att låta hårt, men” eller “Jag är ledsen att jag måste ta upp det här” kommer inte bara att hjälpa dig att vara mer ärlig om ett problem som kan ha varit på gång ett tag, men det kommer också att göra din partner mer mottaglig för att höra vad du har att säga (även om de inte håller med dig).
  3. Ha alltid ett öppet sinne när ni kommunicerar med varandra; även om det finns hårda känslor involverade i diskussionen är det viktigt för er båda att förbli lugna och objektiva för att lösa eventuella problem snabbt och effektivt innan de eskalerar vidare in i förhållandet.

Ett sexlöst äktenskap kan vara smärtsamt, men det finns sätt att hålla ihop det

Sexlösa äktenskap kan vara otroligt smärtsamma, men det finns sätt att ta sig igenom dem.

Ett sexlöst äktenskap definieras som där paret inte har haft sex under det senaste året. Sexet kan ha upphört av ett antal anledningar, inklusive hälsoproblem och stressen med att uppfostra barn.

Det första steget för att fixa ett sexlöst äktenskap är att prata om det. Prata med din partner om vad du känner och hur du kan fixa det. Det kan finnas underliggande problem som måste lösas innan du kan gå vidare. Till exempel, om din partner känner sig obekväm med sin kropp efter att ha fått barn, kanske de vill träna mer eller gå ner lite i vikt innan de blir intima igen.

Om du inte kan fixa ditt äktenskap på egen hand, ta hjälp av en terapeut eller läkare. De kan rekommendera att du provar medicin eller terapi för att se om det hjälper till att förbättra saker för er båda. Du kanske också vill överväga att gå på dejter med varandra eller testa nya saker tillsammans som att ta lektioner eller åka på helgresor utan barn i släptåg så att saker och ting inte känns som att de alltid handlar om dem istället för att ha roligt tillsammans också !

Det var allt för nu från innehållet i “Sexlöst Äktenskap: Råd För Par Som Sover I Separata Sovrum” utarbetat av Victoria Milan! Om du letar efter mer sådant här innehåll kan du besöka vår blogg och hålla ögonen öppna.

Victoria Milan är också det bästa alternativet som dejtingsajt för dig att hitta en partner. Med miljontals användare och unika funktioner låter Victoria Milan dig hitta den partner du letar efter. Du kan se online användare på hemsidan, använda filtreringsalternativ och träffa riktiga användare med sina verifierade profiler. Dessutom är det helt gratis att registrera sig hos Victoria Milan! Hitta den bästa partnern du letar efter med Victoria Milan! Klicka för att registrera dig hos Victoria Milan!

a sexless marriage can be painful

Vanliga frågor om sexlöst äktenskap

Är det ok för gifta par att sova i separata rum?

Det första du behöver veta, är att sova åtskilda från din partner nödvändigtvis är inte en dålig sak. Faktum är att om du sover lätt och har svårt att få en god natts sömn på grund av att din partner snarkar högt eller rör sig mycket, eller om ni har olika sömn scheman så att ni ständigt väcker varandra, kan sova i separata sovrum göra en bättre känsla, genom att få lite personligt utrymme.

Vad händer när par slutar sova tillsammans?

När du slutar ha sex minskar dina nivåer av oxytocin, det så kallade “kärlekshormonet”, vilket i sin tur gör att du känner dig mer deprimerad. Och mindre intim beröring och kramar leder så småningom till en frånkoppling också.

Varför sover min man i ett separat rum?

Den främsta anledningen till att par väljer att sova i separata sovrum är önskan att få bättre sömn, säger Dr. Michael Breus, en klinisk psykolog och diplomat från American Board of Sleep Medicine som är specialiserad på sömnstörningar. Vanligtvis har en av partnerna ett problem som hindrar den andra från att få en god natts sömn. Det kan vara snarkning, sömnapné, rastlösa ben syndrom eller sömnlöshet. Men ibland har par skillnader i lägg-tidsscheman på grund av arbete eller andra skyldigheter.

“Det är inte ovanligt att par har olika sömn scheman,” sa Breus. “Men när ni sover tillsammans finns det ingen väg runt det.”

I många fall vänder sig par till separata sovrum efter år av att ha prövat andra lösningar på sina sömnproblem, som öronproppar eller vitt brusmaskin för att dämpa snarkning eller mediciner för restless leg syndrome.

Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.