Hvordan at date en narcissist ændrer dig

how dating a narcissist changes you

At date en narcissist er en helt anden oplevelse end det, der sker, når man møder et almindeligt menneske. Selvom den narcissistiske personlighedsforstyrrelse (NPD) ikke specifikt er en kærlighedsforholdsforstyrrelse, ender folk med NPD ofte med at date og generelt gifte sig med personer med NPD – eller med borderline personlighedsforstyrrelse, histrionisk personlighedsforstyrrelse eller en anden tilstand med træk, der ligner dem hos en narcissist. I denne artikel vil vi forklare, hvordan at date en narcissist ændrer dig.

what is narcissism

Hvad er narcissisme?

Narcissisme er stræben efter tilfredsstillelse fra forfængelighed eller egoistisk beundring af ens egne egenskaber. Udtrykket stammer fra græsk mytologi, hvor den unge Narcissus forelskede sig i sit eget billede reflekteret i en vandpøl.

Narcissisme er et begreb i psykoanalytisk teori, som populært blev introduceret i Sigmund Freuds essay On Narcissism (1914). American Psychiatric Association har opført klassifikationen narcissistisk personlighedsforstyrrelse i sin Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) siden 1968, med udgangspunkt i det historiske begreb megalomani.

Narcissisme betragtes også som et socialt eller kulturelt problem. Det er en faktor i egenskabsteorien, der bruges i nogle selvrapporterende opgørelser af personlighed, såsom Millon Clinical Multiaxial Inventory. Det er et af de tre mørke triadiske personlighedstræk (de andre er psykopati og machiavellianisme). Bortset fra i betydningen primær narcissisme eller sund selvkærlighed, betragtes narcissisme normalt som et problem i en persons eller gruppes forhold til sig selv og andre.

Hvem er narcissist?

Narcissisme er et begreb, der er blevet mainstream i psykologiske og politiske kredse i dag. Det er et udtryk, der vokser ud af psykologien for at referere til et individ med narcissistiske træk eller en narcissistisk personlighedsforstyrrelse.

Narcissisme betragtes som en spektrumforstyrrelse, hvilket betyder, at man kan have nogle narcissistiske træk og ikke andre eller have forskellige grader af lidelserne.

Når en persons personlighedstræk er ufleksible og giver problemer med at fungere i hverdagen og i parforhold, kan de anses for at have en personlighedsforstyrrelse.

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse defineres som en oppustet følelse af selvbetydning, mangel på empati for andre og et stort behov for beundring. Mennesker, der er narcissistiske, beskrives ofte som kæphøje, selvcentrerede, manipulerende og krævende. Narcissister kan koncentrere sig om usandsynlige personlige udfald (f.eks. berømmelse) og kan være overbevist om, at de fortjener særlig behandling.

Nogle gange er der ingen klar grund til, at nogen udvikler NPD; nogle forskere mener dog, at hos biologisk modtagelige børn kan opdragelsesstilen, der er overbeskyttende eller forsømmelig, have en indvirkning. Andre faktorer kan omfatte ekstremt følelsesmæssigt misbrug i barndommen eller ungdommen og adskillelse af barnet fra forældre eller jævnaldrende.

Hvad er narcissistisk dating?

Narcissistisk dating er et begreb, der ikke findes inden for mental sundhed, men det burde det. Jeg identificerer den første fase af det, der er kendt som narcissistisk misbrugssyndrom. Narcissistisk misbrug er en af de værste former for psykisk misbrug, som én person kan gøre mod en anden, men desværre sidder mange mennesker fast i disse typer forhold.

Den person, der lider af narcissistisk personlighedsforstyrrelse, (NPD), har en forvrænget selvfølelse og urealistiske forventninger fra andre. De vil ofte træffe beslutninger baseret på deres behov, deres opfattelser og deres følelser. Deres følelse af berettigelse får dem til at kræve det, de mener, de fortjener, uden at tage hensyn til, hvordan deres handlinger påvirker andre. Narcissister har ingen empati og føler ingen anger for deres handlinger.

Narcissister har en uhyggelig evne til at finde sårbare mennesker, der vil acceptere deres adfærd for at opnå kærlighed eller accept. Disse mennesker er ofte meget medafhængige og søger accept fra enhver, der vil give dem det. De er ofte villige til at finde sig i den behandling, narcissisten disker op med, fordi de føler sig som fejlbehæftede individer, der ikke fortjener bedre behandling. Grænser bliver aldrig etableret eller håndhævet med en narcissist, fordi de ikke ser nogen grund til, hvorfor de skulle ændre deres adfærd eller behandle en anden bedre.

What Is Narcissistic Dating

Hvordan at date en narcissist ændrer dig 

Du mister tilliden til dig selv

Narcissister er meget gode til at få dig til at føle dig lille og værdiløs. De vil overbevise dig om, at du ikke er klog nok, smuk nok, atletisk nok, stærk nok eller hvad det nu er nok til at være dem værdig. De vil konstant få dig til at føle, at de negative ting, de siger om dig, er sande. De vil også få dig til at tvivle på dine beslutninger, dine minder og endda din opfattelse af selve virkeligheden.

Dette er et meget farligt sted at være, fordi det ikke kun er forfærdeligt for dit selvværd, men det kan også blive så indgroet i dit sind, at du begynder at tro på, at det er sandt. Det er en form for psykisk misbrug kendt som gaslighting, og det er ekstremt effektivt.

Du føler, at du ikke kan gøre noget rigtigt

Føler du, at du ikke kan gøre noget rigtigt? Leder du efter godkendelse fra din partner eller ven? Narcissistens negative handlinger og reaktioner kan få dig til at føle, at du altid gør noget forkert.

På grund af narcissistens behov for at have kontrol, kan de forsøge at få dig til at føle dig mindre kompetent. De kan kritisere dit arbejde derhjemme eller på jobbet, så de kan gøre det selv. Eller de kan fortælle dig, at du aldrig vil være i stand til at drive en succesfuld virksomhed, fordi dine ideer er for upraktiske. Dette kan forårsage manglende motivation og drive i dig selv.

For at få godkendelse fra en narcissist vil nogle mennesker gå meget langt for at sikre sig, at de kan få ros eller opmærksomhed fra den person, der misbruger dem. De finder sig selv overanstrengte og udmattede, når de prøver at opfylde umulige standarder fastsat af narcissisten. Dette kan få andre omkring dem til at tro, at deres præstationer er, hvad de ser ud til, mens det i virkeligheden er på grund af pres og misbrug, at nogen føler sig inkompetent og ude af stand til at udføre deres arbejde korrekt.

Du tvivler på din intuition

Folk med narcissistiske tendenser har en måde at få dig til at tvivle på dine instinkter. Når du dater en narcissist, kan han forvandle din virkelighed til noget, den ikke er.

En uheldig sandhed om at date en narcissist er, at du fejlagtigt ignorerer din intuition og fortsætter med at tvivle på den, selv efter at du har fået ret. Narcissisten vil ofte provokere dig til at blive vred eller ked af det, og så vil de sige ting som “Du er for følelsesladet” eller “Du er for følsom.” De vil overbelaste dig og få dig til at tro, at du overreagerer.

Men det meste af tiden er det bare, at den måde, de behandler dig på, er blevet så sårende og normal for dem, at de ikke er klar over, hvor meget det faktisk sårer dine følelser.

Du tror mindre på dig selv, end du nogensinde har gjort

Du ved, der er noget galt, men du ved ikke, hvad det er. Du føler, det er dig, du er ved at blive skør, og alle fortæller dig, at de heller ikke kan finde ud af, hvad problemet er. Det er svært at forklare, men pludselig virker de bare ikke så charmerende eller troværdige, og du føler dig ikke så begejstret for dem længere. De ting, de siger, får dig til at føle dig paranoid og utilpas. Men når du tvivler på din intuition, gør det det sværere at forlade en narcissist.

Når du dater en narcissist, så tror du mindre på dig selv end nogensinde. Narcissisten vil få dit sind til at snurre af forvirring om, hvad der skete, og vil overbevise dig om, at din hukommelse om begivenhederne er unøjagtig. De vil gaslighte dig og få dig til at tro, at alt var din skyld.

Dine følelser og instinkter er der med god grund, selv om de til tider er væk eller vildledt. Du kan ikke afvise dem eller ignorere dem fuldstændigt, men i stedet skal du lære at bruge dem til at guide dine beslutninger. Du ved inderst inde, når der er noget galt i et forhold; hvis nogen har krydset grænsen med dig, misbrugt din tillid eller respekt, lavet uacceptable kommentarer eller valg, og nogle gange er det ikke nemt at indrømme, at disse ting er sket.

Dine venner og familie genkender dig ikke længere 

Hvis du har datet en narcissist, kan dine venner og familie måske ikke genkende dig længere. Din personlighed er blevet decimeret af narcissisten. Din energi er drænet, fordi du konstant giver til narcissisten. Du er følelsesløs, deprimeret og sidder fast i en cyklus af misbrug.

Dine venner og familie spekulerer på, hvad der sker med dig. De elskede den person, du var før forholdet til narcissisten. Men nu genkender de dig knap nok.

Grunden til dette er, at når du dater en narcissist, bliver din sande personlighed blokeret fra at blive udtrykt. Overfladen af din personlighed er alt, der kan komme igennem, fordi narcissisten har taget kontrol over din tænkning og adfærd. Narcissisten vil ikke lade dit sande jeg komme til udtryk, hvis det ikke tjener hans/hendes dagsorden. Det er, som om en maske er blevet sat på dit ansigt, og alle kan se masken, men kan ikke se det virkelige dig under den.

Dit sande selv er blokeret

Sagen med narcissistiske forhold er, at de får folk til at føle sig elsket og værdsat ved første indtryk, men med tiden vil en person begynde at føle sig værdiløs og uelsket i forholdet. Grunden til, at dette sker, er, at en sand narcissistisk partner altid er selvoptaget.

Alt føles som en konkurrence

En narcissist er en person, der kan tage hårdt på dine følelser og dit selvværd, men en skjult narcissist kan også tage hårdt på din fornuft.

Når du dater en narcissist, føles alt som en konkurrence, og du er altid taberen. De sørger for, at du også ved det.

Her er 5 tegn på skjult narcissisme:

 1. De bagatelliserer dine præstationer og taler sig selv op
 2. De sammenligner dig konstant med andre
 3. De får dig til at føle, at de gør dig en tjeneste ved at være sammen med dig
 4. De holder regnskab med, hvor meget de har gjort for dig i forhold til, hvad du har gjort for dem
 5. Alt handler om dem og viser sjældent interesse for, hvad der sker med dig

Du tror, at du altid tager fejl

“Narcissister har altid ret. De tager aldrig fejl. De ønsker ikke at tage ansvar for de dårlige ting, de gør, fordi deres stolthed ikke vil tillade det. Intet er nogensinde deres skyld, og Gud hjælpe dig, hvis du forsøger at overbevise dem om andet.”- Tara Westover

 1. Du tror, at du altid tager fejl
 2. Alt er en konkurrence
 3. De er charmerende AF… i starten
 4. De er utroligt selvoptagne
 5. De har ikke mange (eller nogen) venner
 6. De gør ikke noget, medmindre det gavner dem
 7. Denne person er meget negativ om sig selv og andre
 8. Du fanger dem i løgne… Konstant
 9. Du har taget en usund mængde på i vægt, siden du datede denne person
 10. Du føler skam over dig selv, når du er omkring dem.

Du begynder at føle, at du spiller en rolle i en film 

De starter med at opføre sig godt — du kan synes, de er den mest charmerende og interessante person i rummet. Faktisk har de ofte meget høj karisma og gør endda et godt første indtryk på dig og alle andre.

Men efter et stykke tid begynder denne charme at aftage. Du indser, at deres pral egentlig bare er for at vise sig – og du går sandsynligvis ikke så meget op i deres præstationer, som de gør. Du begynder at tune ud af samtalen, fordi de bare taler for meget.

Til sidst kommer masken ned. Deres virkelige personlighed kommer frem — og det er slet ikke som det, du forventede eller ønskede. De bliver selvoptagede, arrogante, manipulerende og krævende. De mister interessen for dig næsten fra den ene dag til den anden og efterlader dig forvirret, såret og undrende over, hvad der skete med den person, du faldt for.

Du bliver gaslightet hele tiden

Når du dater en narcissist, bliver du hele tiden gaslightet.

Narcissister er mestre i at få dig til at tvivle på dig selv og misbruget. Det er derfor, de er så farlige. Deres misbrug omfatter følelsesmæssigt, fysisk, seksuelt, finansielt, verbalt og psykologisk.

Gaslighting er en form for manipulation, der får dig til at tvivle på dig selv. Misbrugere som narcissister bruger det til at kontrollere deres offers virkelighedssans. De gør dette ved konstant at ændre det, de sagde eller gjorde, benægte, at de nogensinde sagde det eller gjorde det, og endda benægte hele din virkelighed. For eksempel kan narcissisten sige “du er skør”, hvis du nævner emnet om, at de misbruger dig.

Gaslighting er en misbrugende taktik, der anvendes af narcissister for at indgyde følelser af selv-tvivl og angst i deres offer. De gør dette ved at få deres offer til at sætte spørgsmålstegn ved sig selv: deres hukommelse, opfattelse eller dømmekraft. Mennesker, der er blevet gaslightet føler ofte, at noget er galt med dem når de ikke ser tingene, som deres misbruger gør.

Målet med gaslighting er at få nogen til at tvivle så meget på sig selv, at de begynder at tvivle på deres plads i verden; gaslighting kan få ofrene til at miste enhver følelse af selvtillid og tro på sig selv.

Det var alt for nu fra indholdet “Hvordan at date en narcissist ændrer dig?” forberedt af Victoria Milan! Hvis du leder efter mere indhold som dette, kan du besøge Victoria Milans blog og holde dig opdateret.

Derudover er Victoria Milan en datingside, der giver dig mulighed for at finde en partner med sine unikke funktioner. Du kan se online brugere på hjemmesiden og finde den perfekte partner med filter muligheder. Du kan nemt finde en partner med den fordel at den har millioner af brugere. Find nemt en partner med Victoria Milan! Klik her for at tilmelde dig Victoria Milan gratis!

how long does a narcissistic relationship last

Ofte stillede spørgsmål om, hvordan en narcissist ændrer dig?

Hvordan får et narcissistisk forhold dig til at føle dig?

 1. Du mister tilliden til dig selv
 2. Du føler, at du ikke kan gøre noget rigtigt
 3. Du tvivler på din intuition
 4. Du tror mindre på dig selv, end du nogensinde har gjort
 5. Dine venner og familie genkender dig ikke længere
 6. Alt føles som en konkurrence
 7. Du tror, at du altid tager fejl
 8. Du begynder at føle, at du spiller en rolle i en film
 9. Du bliver gaslightet hele tiden

Hvordan reagerer en narcissist, når de ikke kan kontrollere dig?

Når narcissister ikke er i stand til at kontrollere dig, svækker de deres offer yderligere med gaslighting manipulation. På denne måde gør de deres offer endnu mere sårbar. Men hvis de stadig ikke har været i stand til at gøre dette, føler narcissisten sig presset, og de reagerer med vrede.

Hvor længe varer et narcissistisk forhold?

Et narcissistisk forhold har ikke en klar varighed. Men normalt kan dette forhold vare fra 6 måneder til flere år. Det kan variere afhængigt af det følelsesmæssige bånd mellem disse mennesker og forskellige faktorer. Du kan besøge vores indhold for mere information om det narcissistiske forhold.

Hvad gør en narcissist skør?

Det, der driver en narcissist til vanvid, er manglende kontrol og kamp. Jo mindre indflydelse de har på dig, jo skørere bliver narcissisterne. Og når man ikke skændes med dem, begynder narcissister at føle sig ubetydelige. Det vil få dem til at blive vrede.

Hvad sker der, når en narcissist indser, at han mister dig?

Når narcissister mister deres partner, vil de gøre en indsats for at genvinde dem efter et stykke tid. De vil være mere opmærksomme på dig end normalt for at vinde dig tilbage igen. Du kan besøge vores indhold for mere information om det narcissistiske forhold.

Hvordan behandler narcissister deres ægtefæller?

Narcissister kan godt lide at holde deres partnere under kontrol i et forhold, og de kan også lide, at deres partnere er tilbedende opmærksomme på dem. Og hvis deres partner ikke er i stand til at få kontrol, bliver narcissister vrede og bebrejder konstant deres partner.

At date en narcissist får dig til at tvivle på din selvværd, og det kan være svært at forstå. For alt om det narcissistiske forhold, besøg vores artikel.

Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.