Hvordan forhold med en narsissist forandrer deg

how dating a narcissist changes you

Å date en narsissist er en helt annen opplevelse enn det som skjer når du møter en vanlig person. Selv om narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPD) ikke spesifikt er en kjærlighetsforholdsforstyrrelse, ender personer med NPD ofte opp med å date og generelt gifte seg med individer med NPD – eller med borderline personlighetsforstyrrelse, histrionisk personlighetsforstyrrelse eller en annen tilstand med egenskaper som ligner en narsissist. I denne artikkelen vil vi forklare hvordan dating en narsissist forandrer deg.

what is narcissism

Hva er narsissisme?

Narsissisme er jakten på tilfredsstillelse fra forfengelighet eller egoistisk beundring av ens egne egenskaper. Begrepet stammer fra gresk mytologi, der den unge Narcissus ble forelsket i sitt eget bilde reflektert i en vannpøl.

Narsissisme er et begrep i psykoanalytisk teori, som populært ble introdusert i Sigmund Freuds essay On Narcissism (1914). American Psychiatric Association har listet opp klassifiseringen narsissistisk personlighetsforstyrrelse i sin Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) siden 1968, med utgangspunkt i det historiske begrepet megalomani.

Narsissisme regnes også som et sosialt eller kulturelt problem. Det er en faktor i egenskapsteorien som brukes i noen selvrapporterte inventar av personlighet, for eksempel Millon Clinical Multiaxial Inventory. Det er en av de tre mørke triadiske personlighetstrekkene (de andre er psykopati og machiavellianisme). Bortsett fra i betydningen primær narsissisme eller sunn selvkjærlighet, anses narsissisme vanligvis som et problem i en persons eller gruppes forhold til seg selv og andre.

Hvem er narsissist?

Narsissisme er et begrep som har blitt mainstream i psykologiske og politiske kretser i dag. Det er et begrep som vokser ut av psykologien for å referere til et individ med narsissistiske trekk eller en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Narsissisme regnes som en spektrumforstyrrelse, som betyr at man kan ha noen narsissistiske trekk og ikke andre eller ha varierende grad av lidelsene.

Når noens personlighetstrekk er lite fleksible og gir problemer med å fungere i hverdagen og i parforhold, kan de anses å ha en personlighetsforstyrrelse.

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er definert som en oppblåst følelse av selvbetydning, mangel på empati for andre og et stort behov for beundring. Folk som er narsissistiske blir ofte beskrevet som cocky, selvsentrerte, manipulerende og krevende. Narsissister kan konsentrere seg om usannsynlige personlige utfall (f.eks. berømmelse) og kan være overbevist om at de fortjener spesiell behandling.

Noen ganger er det ingen klar grunn til at noen utvikler NPD; Men noen forskere mener at hos biologisk mottakelige barn kan foreldrestiler som er overbeskyttende eller neglisjerende ha en innvirkning. Andre faktorer kan inkludere ekstreme følelsesmessige overgrep i barndommen eller ungdomsårene og separasjon av barnet fra foreldre eller jevnaldrende.

Hva er narsissistisk dating?

Narsissistisk dating er et begrep som ikke finnes i psykisk helsefeltet, men det burde det. Jeg identifiserer den første fasen av det som er kjent som narsissistisk misbrukssyndrom. Narsissistisk overgrep er en av de verre typene psykiske overgrep som en person kan gjøre mot en annen, men dessverre er det mange som sitter fast i denne typen forhold.

Personen som lider av narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPD), har en forvrengt selvfølelse og urealistiske forventninger fra andre. De vil ofte ta avgjørelser basert på deres behov, deres oppfatninger og deres følelser. Deres følelse av rettighet driver dem til å kreve det de mener de fortjener med liten hensyn til hvordan deres handlinger påvirker andre. Narsissister har ingen empati og føler ingen anger for sine handlinger.

Narsissister har en uhyggelig evne til å finne sårbare mennesker som vil akseptere deres oppførsel for å få kjærlighet eller godkjenning. Disse menneskene er ofte svært medavhengige og søker aksept fra alle som vil gi dem det. De er ofte villige til å tåle hvilken behandling narsissisten disker opp med, fordi de føler seg som mangelfulle individer som ikke fortjener bedre behandling. Grenser blir aldri etablert eller håndhevet med en narsissist fordi de ikke ser noen grunn til at de skal endre oppførselen sin eller behandle noen andre bedre.

What Is Narcissistic Dating

Hvordan forhold med en narsissist forandrer deg

Du mister tilliten til deg selv 

Narsissister er veldig flinke til å få deg til å føle deg liten og verdiløs. De vil overbevise deg om at du ikke er smart nok, pen nok, atletisk nok, sterk nok eller hva som helst nok til å være verdig dem. De vil hele tiden få deg til å føle at de negative tingene de sier om deg er sanne. De vil også få deg til å tvile på beslutningene dine, minnene dine og til og med oppfatningen din av selve virkeligheten.

Dette er et veldig farlig sted å være fordi det ikke bare er forferdelig for selvtilliten din, men det kan også bli så inngrodd i tankene dine at du begynner å tro at det er sant. Det er en form for psykisk misbruk kjent som gassbelysning, og det er ekstremt effektivt.

Du føler at du ikke kan gjøre noe riktig

Føler du at du ikke kan gjøre noe riktig? Ser du etter godkjenning fra din partner eller venn? Narsissistens negative handlinger og svar kan få deg til å føle at du alltid gjør noe galt.

På grunn av narsissistens behov for å ha kontroll, kan de prøve å få deg til å føle deg mindre kompetent. De kan kritisere arbeidet ditt hjemme eller på jobben slik at de kan gjøre det selv. Eller de kan fortelle deg at du aldri vil kunne drive en vellykket bedrift fordi ideene dine er for upraktiske. Dette kan forårsake mangel på motivasjon og driv i deg selv.

For å få godkjenning fra en narsissist, vil noen mennesker gå langt for å sikre at de kan få ros eller oppmerksomhet fra personen som misbruker dem. De finner seg selv overarbeidet og utslitt når de prøver å møte umulige standarder satt av narsissisten. Dette kan få andre rundt dem til å tro at deres prestasjoner er som de ser ut, mens det i virkeligheten er på grunn av presset og misbruket at noen føler seg inkompetente og ute av stand til å gjøre jobben sin riktig.

Du tviler på intuisjonen din 

Folk med narsissistiske tendenser har en måte å få deg til å stille spørsmål ved instinktene dine. Når du dater en narsissist, kan han vri virkeligheten din til noe den ikke er.

En uheldig sannhet om å date en narsissist er at du feilaktig ignorerer intuisjonen din og fortsetter å tvile på den selv etter at du har fått rett. Narsissisten vil ofte provosere deg til å bli sint eller opprørt, og da vil de si ting som “Du er for emosjonell” eller “Du er for følsom.” De vil gi deg gass og få deg til å tro at du overreagerer.

Men mesteparten av tiden er det bare slik at måten de behandler deg på har blitt så sårende og normal for dem at de ikke skjønner hvor mye det faktisk sårer følelsene dine.

Du tviler mer på deg selv enn du noen gang har gjort

Du vet at noe er slått av, men du vet ikke hva det er. Du føler at det er deg, du blir gal, og alle forteller deg at de heller ikke kan finne ut hva problemet er. Det er vanskelig å forklare, men plutselig virker de bare ikke så sjarmerende eller pålitelige, og du føler deg ikke så forelsket i dem lenger. Tingene de sier og gjør får deg til å føle deg paranoid og urolig. Men når du tviler på intuisjonen din, gjør det det vanskeligere å forlate en narsissist.

Når du dater en narsissist, gjetter du deg selv mer enn noen gang. Narsissisten vil få tankene dine til å snurre av forvirring om hva som skjedde og vil overbevise deg om at minnet ditt om hendelsene er unøyaktig. De vil gi deg gass og få deg til å tro at alt var din feil.

Følelsene og instinktene dine er der med god grunn, selv om de til tider er slått av eller vilde. Du kan ikke avvise dem eller ignorere dem fullstendig, men du må i stedet lære deg hvordan du bruker dem for å veilede beslutningene dine. Du vet innerst inne når det er noe galt i et forhold; hvis noen har gått over grensen med deg, misbrukt din tillit eller respekt, gjort uakseptable kommentarer eller valg og noen ganger er det ikke lett å innrømme at disse tingene har skjedd.

Dine venner og familie kjenner deg ikke igjen

Hvis du har vært sammen med en narsissist, kan det hende at venner og familie ikke kjenner deg igjen. Din personlighet har blitt desimert av narsissisten. Energien din tappes fordi du hele tiden gir til narsissisten. Du er nummen, deprimert og sitter fast i en syklus av overgrep.

Venner og familie lurer på hva som skjer med deg. De elsket personen du var før forholdet til narsissisten. Men nå kjenner de deg knapt igjen.

Grunnen til dette er at når du dater en narsissist, blokkeres din sanne personlighet fra å bli uttrykt. Overflaten av din personlighet er alt som kan komme gjennom fordi narsissisten har tatt kontroll over din tenkning og oppførsel. Narsissisten vil ikke la ditt sanne jeg komme til uttrykk hvis det ikke tjener hans/hennes agenda. Det er som om en maske har blitt satt på ansiktet ditt og alle kan se masken, men kan ikke se den virkelige deg under den.

Ditt sanne jeg er blokkert

Saken med narsissistiske forhold er at de får folk til å føle seg elsket og verdsatt ved førsteinntrykk, men over tid vil en person begynne å føle seg verdiløs og uelsket i forholdet. Grunnen til at dette skjer er at en ekte narsissistisk partner alltid er selvopptatt.

Alt føles som en konkurranse

En narsissist er noen som kan ta en toll på følsomhetene dine og selvtilliten din, men en skjult kan ta en toll på fornuften din også.

Når du dater en narsissist, føles alt som en konkurranse, og du er alltid taperen. De sørger for at du vet det også.

Her er 5 tegn på skjult narsissisme:

 1. De bagatelliserer prestasjonene dine og snakker seg selv opp
 2. De sammenligner deg hele tiden med andre
 3. De får deg til å føle at de gjør deg en tjeneste ved å være sammen med deg
 4. De holder poengsummen over hvor mye de har gjort for deg sammenlignet med hva du har gjort for dem
 5. De lager alt om dem og viser sjelden interesse for hva som skjer med deg

Du tror at du alltid tar feil

“Narsissister har alltid rett. De tar aldri feil. De vil ikke ta ansvar for de dårlige tingene de gjør fordi deres stolthet ikke vil tillate det. Ingenting er noensinne deres feil, og Gud hjelpe deg hvis du prøver å overbevise dem ellers.”–Tara Westover

 1. Du tror at du alltid tar feil
 2. Alt er en konkurranse
 3. De er sjarmerende AF… Først
 4. De er utrolig selvopptatte
 5. De har ikke mange (eller noen) venner
 6. De gjør ikke noe med mindre det er til fordel for dem
 7. Denne personen er veldig negativ til seg selv og andre
 8. Du fanger dem i løgner… Konstant
 9. Du har gått opp en usunn mengde vekt siden du datet denne personen
 10. Du skammer deg over deg selv når du er rundt dem.

Du begynner å føle at du spiller en rolle i en film

De starter med å lage en god handling – du tror kanskje de er den mest sjarmerende og interessante personen i rommet. Faktisk har de ofte veldig høy karisma og gjør til og med et godt førsteinntrykk på deg og alle andre.

Men etter en stund begynner denne sjarmen å avta. Du innser at skrytet deres egentlig bare viser seg – og du bryr deg sannsynligvis ikke så mye om prestasjonene deres som de gjør. Du finner deg selv å tune ut av samtalen fordi de bare snakker for mye.

Til slutt kommer masken ned. Deres virkelige personlighet kommer frem – og det er ingenting som du forventet eller ønsket. De blir selvopptatte, arrogante, manipulerende og krevende. De mister interessen for deg nesten over natten, og etterlater deg forvirret, såret og lurer på hva som skjedde med personen du falt for.

Du er gas lighted hele tiden

Når du dater en narsissist, blir du gas lighted hele tiden.

Narsissister er mestere i å få deg til å tvile på deg selv og misbruket. Det er derfor de er så farlige. Misbruket deres inkluderer emosjonelle, fysiske, seksuelle, økonomiske, verbale og psykologiske.

Gassbelysning er en form for manipulasjon som får deg til å gjette deg selv. Overgripere som narsissister bruker det til å kontrollere offerets følelse av virkelighet. De gjør dette ved å hele tiden endre hva de sa eller gjorde, nekte for at de noen gang sa det eller gjorde det, og til og med benekte hele virkeligheten din. For eksempel kan narsissisten si “du er gal” hvis du tar opp temaet om at de er fornærmende.

Gaslighting er en fornærmende taktikk som brukes av narsissister for å skape følelser av selvtvil og angst hos offeret. De gjør dette ved å få offeret til å stille spørsmål ved seg selv: minnet, oppfatningen eller dømmekraften. Folk som har fått gasslys føler ofte at noe er galt med dem fordi de ikke ser ting slik overgriperen deres gjør.

Målet med gassbelysning er å få noen til å spørre seg selv så mye at de begynner å tvile på sin plass i verden; gassbelysning kan føre til at ofrene mister all følelse av selvtillit og tro på seg selv.

Det er alt for nå fra innholdet i “Hvordan dating en narsissist forandrer deg?” utarbeidet av Victoria Milan! Hvis du ser etter mer innhold som dette, kan du besøke bloggen til Victoria Milan og følge med.

I tillegg er Victoria Milan den beste datingsiden som lar deg finne en partner med sine unike egenskaper. Du kan se nettbrukere på hjemmesiden og finne den perfekte partneren med filteralternativer. Du kan enkelt finne en partner med fordelen av å ha millioner av brukere. Finn en partner med Victoria Milan enkelt! Klikk her for å registrere deg for Victoria Milan gratis!

how long does a narcissistic relationship last

Vanlige spørsmål om hvordan narsissist forandrer deg?

Hvordan får et narsissistisk forhold deg til å føle deg?

 1. Du mister tilliten til deg selv
 2. Du føler at du ikke kan gjøre noe riktig
 3. Du tviler på intuisjonen din
 4. Du gjetter deg selv mer enn du noen gang har gjort
 5. Dine venner og familie kjenner deg ikke igjen
 6. Alt føles som en konkurranse
 7. Du tror at du alltid tar feil
 8. Du begynner å føle at du spiller en rolle i en film
 9. Du blir gasslyst hele tiden

Hvordan reagerer en narsissist når de ikke kan kontrollere deg?

Når narsissister ikke er i stand til å kontrollere deg, svekker de offeret ytterligere med gassbelysningsmanipulasjon. På denne måten gjør den sitt offer enda mer sårbart. Men hvis de fortsatt ikke har klart dette, føler narsissisten seg presset og de reagerer med sinne.

Hvor lenge varer et narsissistisk forhold?

Et narsissistisk forhold har ikke en klar varighet. Men vanligvis kan dette forholdet vare fra 6 måneder til flere år. Det kan variere avhengig av det følelsesmessige båndet mellom disse menneskene og ulike faktorer. Du kan besøke innholdet vårt for mer informasjon om det narsissistiske forholdet.

Hva gjør en narsissist gal?

Det som gjør en narsissist gal er mangel på kontroll og slåssing. Jo mindre innflytelse de har på deg, jo galere blir narsissistene. Dessuten, når du ikke slåss med dem, begynner narsissister å føle seg ubetydelige. Dette vil føre til at de blir sinte.

Hva skjer når en narsissist innser at han mister deg?

Når narsissister mister partneren sin, vil de gjøre en innsats for å gjenvinne dem etter en stund. De vil betale mer oppmerksomhet til deg enn vanlig for å vinne deg tilbake igjen. Du kan besøke innholdet vårt for mer informasjon om det narsissistiske forholdet.

Hvordan behandler narsissister sine ektefeller?

Narsissister liker å holde partnerne sine under kontroll i et forhold, og de liker også at partnerne deres betaler oppmerksomhet til dem. Og hvis partneren deres ikke klarer å få kontroll, blir narsissister sinte og skylder hele tiden på partneren.

Å date en narsissist får deg til å stille spørsmål ved din egenverdi, og det kan være vanskelig å forstå. For alt om det narsissistiske forholdet, besøk artikkelen vår.

Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.