Hoe daten met een narcist je verandert

how dating a narcissist changes you

Daten met een narcist is een heel andere ervaring dan wanneer je een gewoon persoon ontmoet. Hoewel de narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) niet specifiek een liefdesrelatie stoornis is, eindigen mensen met NPD vaak in het daten en trouwen met personen met NPD – of met borderline persoonlijkheidsstoornis, histrionische persoonlijkheidsstoornis, of een andere aandoening met eigenschappen die lijken op die van een narcist. In dit artikel zullen we uitleggen hoe het daten met een narcist je verandert.

what is narcissism

Wat is narcisme?

Narcisme is het streven naar bevrediging door ijdelheid of egoïstische bewondering van de eigen attributen. De term is afkomstig uit de Griekse mythologie, waar de jonge Narcissus verliefd werd op zijn eigen beeltenis die in een plas water werd weerspiegeld.

Narcisme is een begrip in de psychoanalytische theorie, dat populair werd geïntroduceerd in Sigmund Freud’s essay On Narcissism (1914). De Amerikaanse Psychiatrische Vereniging heeft de classificatie narcistische persoonlijkheidsstoornis sinds 1968 opgenomen in haar Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), waarbij zij zich baseert op het historische concept van grootheidswaanzin.

Narcisme wordt ook beschouwd als een sociaal of cultureel probleem. Het is een factor in de traitetheorie die wordt gebruikt in sommige zelfrapportage-inventarisaties van de persoonlijkheid, zoals de Millon Clinical Multiaxial Inventory. Het is een van de drie duistere triadische persoonlijkheidskenmerken (de andere zijn psychopathie en machiavellisme). Behalve in de zin van primair narcisme of gezonde eigenliefde, wordt narcisme gewoonlijk beschouwd als een probleem in de relaties van een persoon of groep met zichzelf en anderen.

Wie is Narcist?

Narcisme is een term die vandaag de dag gangbaar is in psychologische en politieke kringen. Het is een term die gegroeid is uit de psychologie om te verwijzen naar een individu met narcistische trekken of een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Narcisme wordt beschouwd als een spectrumstoornis, wat betekent dat je sommige narcistische trekken kunt hebben en andere niet, of dat je verschillende gradaties van de stoornissen kunt hebben.

Wanneer iemands persoonlijkheidskenmerken rigide zijn en problemen veroorzaken met het functioneren in het dagelijks leven en in relaties, kan hij worden beschouwd als iemand met een persoonlijkheidsstoornis.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt gedefinieerd als een opgeblazen gevoel van eigenbelang, een gebrek aan empathie voor anderen, en een grote behoefte aan bewondering. Mensen die narcistisch zijn worden vaak beschreven als verwaand, egocentrisch, manipulatief en veeleisend. Narcisten kunnen zich concentreren op onwaarschijnlijke persoonlijke resultaten (bijv. roem) en kunnen ervan overtuigd zijn dat ze een speciale behandeling verdienen.

Soms is er geen duidelijke reden waarom iemand NPD ontwikkelt; sommige onderzoekers geloven echter dat bij biologisch vatbare kinderen, overbeschermende of verwaarlozende opvoedingsstijlen een invloed kunnen hebben. Andere factoren kunnen zijn extreem emotioneel misbruik in de kindertijd of adolescentie en scheiding van het kind van ouders of leeftijdsgenoten.

Wat is Narcistische Dating?

Narcistische afspraakjes is een term die niet bestaat in de geestelijke gezondheidszorg, maar dat wel zou moeten. Ik identificeer het eerste stadium van wat bekend staat als het narcistisch misbruik syndroom. Narcistisch misbruik is een van de ergste vormen van psychologisch misbruik die een persoon een ander kan aandoen, maar helaas zitten veel mensen vast in dit soort relaties.

De persoon die lijdt aan Narcistische Persoonlijkheidsstoornis, (NPD), heeft een vervormd zelfbeeld en onrealistische verwachtingen van anderen. Ze zullen vaak beslissingen nemen op basis van hun behoeften, hun percepties en hun emoties. Hun gevoel van gerechtigdheid drijft hen ertoe te eisen wat zij denken te verdienen met weinig aandacht voor hoe hun daden anderen beïnvloeden. Narcisten hebben geen empathie en voelen geen berouw voor hun daden.

Narcisten hebben een onnatuurlijk vermogen om kwetsbare mensen te vinden die hun gedrag willen accepteren om liefde of goedkeuring te krijgen. Deze mensen zijn vaak erg afhankelijk van elkaar en zoeken acceptatie bij iedereen die hen dat wil geven. Ze zijn vaak bereid om elke behandeling die de narcist uitdeelt te accepteren, omdat ze het gevoel hebben dat ze gebrekkige individuen zijn die geen betere behandeling verdienen. Grenzen worden nooit vastgesteld of gehandhaafd met een narcist, omdat ze niet zien geen enkele reden waarom ze moeten hun gedrag te veranderen of te behandelen iemand anders beter.

What Is Narcissistic Dating

Hoe daten met een narcist je verandert 

Je verliest het vertrouwen in jezelf

Narcisten zijn er erg goed in om je klein en waardeloos te laten voelen. Ze zullen je ervan overtuigen dat je niet slim genoeg, niet mooi genoeg, niet atletisch genoeg, niet sterk genoeg of wat dan ook genoeg bent om hen waard te zijn. Ze zullen je voortdurend het gevoel geven dat de negatieve dingen die ze over je zeggen waar zijn. Ze zullen je ook laten twijfelen aan je beslissingen, je herinneringen en zelfs je perceptie van de realiteit zelf.

Dit is een zeer gevaarlijke plaats om te zijn, want het is niet alleen verschrikkelijk voor je gevoel van eigenwaarde, maar het kan ook zo in je geest verankerd raken dat je begint te geloven dat het waar is. Het is een vorm van psychologisch misbruik die bekend staat als gaslighting, en het is uiterst effectief.

Je hebt het gevoel dat je niets goed kunt doen

Heb je het gevoel dat je niets goed kunt doen? Ben je op zoek naar goedkeuring van je partner of vriend? De negatieve acties en reacties van de narcist kunnen je het gevoel geven dat je altijd iets fout doet.

Vanwege de behoefte van de narcist om de controle te hebben, kunnen ze proberen om je minder competent te laten voelen. Ze kunnen kritiek hebben op je werk thuis of op het werk, zodat ze het zelf kunnen doen. Of ze kunnen je vertellen dat je nooit in staat zult zijn om een succesvol bedrijf te runnen omdat je ideeën te onpraktisch zijn. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie en gedrevenheid bij uzelf.

Om goedkeuring te krijgen van een narcist, zullen sommige mensen tot het uiterste gaan om ervoor te zorgen dat ze de lof of aandacht kunnen verdienen van de persoon die hen misbruikt. Ze vinden zichzelf overwerkt en uitgeput proberen om onmogelijke normen die door de narcist te voldoen. Dit kan ertoe leiden dat anderen om hen heen geloven dat hun prestaties zijn wat ze lijken, terwijl in werkelijkheid, het is vanwege de druk en het misbruik dat iemand zich incompetent voelt en niet in staat om zijn werk goed te doen.

Je twijfelt aan je intuïtie

Mensen met narcistische neigingen hebben een manier om je te laten twijfelen aan je instincten. Als je met een narcist uitgaat, kan hij je realiteit verdraaien in iets dat het niet is.

Een ongelukkige waarheid over het daten van een narcist is dat je ten onrechte je intuïtie negeert en er aan blijft twijfelen, zelfs nadat je gelijk hebt gekregen. De narcist zal je vaak uitlokken om boos of overstuur te worden, en dan zullen ze dingen zeggen als “Je bent te emotioneel” of “Je bent te gevoelig.” Ze zullen gaslight je, waardoor je denkt dat je overdrijft.

Maar meestal is het zo dat de manier waarop ze je behandelen zo kwetsend en normaal voor hen is geworden dat ze niet beseffen hoezeer het jouw gevoelens kwetst.

Je twijfelt meer aan jezelf dan je ooit gedaan hebt

Je weet dat er iets mis is, maar je weet niet wat het is. Je hebt het gevoel dat het aan jou ligt, dat je gek aan het worden bent, en iedereen vertelt je dat ze er ook niet achter kunnen komen wat het probleem is. Het is moeilijk uit te leggen, maar plotseling lijken ze niet meer zo charmant of betrouwbaar en je bent niet meer zo gecharmeerd van ze. De dingen die ze zeggen en doen geven je een paranoïde en ongemakkelijk gevoel. Maar als je twijfelt aan je intuïtie, maakt dat het moeilijker om een narcist te verlaten.

Als je met een narcist uitgaat, ga je meer dan ooit aan jezelf twijfelen. De narcist zal je hoofd laten tollen van verwarring over wat er is gebeurd en zal je ervan overtuigen dat je herinnering aan de gebeurtenissen onjuist is. Hij zal je belazeren en je laten denken dat alles jouw schuld was.

Uw gevoelens en instincten zijn er niet voor niets, ook al zijn ze soms verkeerd of misleidend. Je kunt ze niet negeren of afwijzen, maar je moet leren hoe je ze kunt gebruiken om je beslissingen te sturen. Je weet diep van binnen wanneer er iets mis is in een relatie; als iemand over de schreef is gegaan, je vertrouwen of respect heeft misbruikt, onaanvaardbare opmerkingen heeft gemaakt of keuzes heeft gemaakt en soms is het niet gemakkelijk om toe te geven dat deze dingen zijn gebeurd.

Je vrienden en familie herkennen je niet meer 

Als je een relatie hebt gehad met een narcist, herkennen je vrienden en familie je misschien niet meer. Je persoonlijkheid is gedecimeerd door de narcist. Je energie is uitgeput omdat je constant geeft aan de narcist. Je bent verdoofd, depressief, en zit vast in een cyclus van misbruik.

Je vrienden en familie vragen zich af wat er met je aan de hand is. Ze hielden van de persoon die je was voor de relatie met de narcist. Maar nu, herkennen ze je nauwelijks.

De reden hiervoor is dat wanneer je uitgaat met een narcist, je ware persoonlijkheid geblokkeerd wordt om tot uiting te komen. De oppervlakte van je persoonlijkheid is alles wat er door kan komen omdat de narcist de controle heeft genomen over je denken en gedrag. De narcist zal niet toestaan dat je ware zelf wordt uitgedrukt als het niet zijn / haar agenda dient. Het is alsof er een masker op je gezicht is gezet en iedereen kan het masker zien maar niet de echte jij eronder.

Je ware zelf is geblokkeerd

Het probleem met narcistische relaties is dat ze mensen op het eerste gezicht geliefd en gewaardeerd laten voelen, maar na verloop van tijd zal een persoon zich binnen de relatie waardeloos en ongeliefd gaan voelen. De reden dat dit gebeurt is dat een echte narcistische partner altijd in zichzelf gekeerd is.

Alles voelt als een wedstrijd 

Een narcist is iemand die een tol kan eisen van je gevoeligheden en je gevoel van eigenwaarde, maar een heimelijke narcist kan ook een tol eisen van je geestelijke gezondheid.

Als je met een narcist uitgaat, voelt alles als een wedstrijd en jij bent altijd de verliezer. Ze zorgen ervoor dat je dat ook weet.

Hier zijn 5 tekenen van heimelijk narcisme:

 1. Ze kleineren je prestaties en praten zichzelf omhoog
 2. Ze vergelijken je constant met anderen
 3. Ze geven je het gevoel dat ze je een plezier doen door bij je te zijn
 4. Ze houden bij hoeveel ze voor jou hebben gedaan in vergelijking met wat jij voor hen hebt gedaan
 5. Ze laten alles om hen draaien en tonen zelden interesse in wat er met jou aan de hand is

Je gelooft dat je het altijd mis hebt 

“Narcisten hebben altijd gelijk. Ze hebben nooit ongelijk. Ze willen geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor de slechte dingen die ze doen omdat hun trots dat niet toelaat. Niets is ooit hun schuld, en God helpe je als je hen van het tegendeel probeert te overtuigen.”–Tara Westover

 1. Je gelooft dat je altijd fout zit
 2. Alles is een wedstrijd
 3. Ze zijn charmant AF… In het begin
 4. Ze zijn ongelooflijk in zichzelf gekeerd
 5. Ze hebben niet veel (of geen) vrienden
 6. Ze doen niets tenzij het hen ten goede komt
 7. Deze persoon is erg negatief over zichzelf en anderen
 8. Je betrapt ze op leugens… Voortdurend
 9. Je bent ongezond zwaarder geworden sinds je met deze persoon uitgaat
 10. Je schaamt je voor jezelf als je bij hen in de buurt bent.

Je begint het gevoel te krijgen dat je een rol speelt in een film

Ze beginnen met een goede act op te voeren – je zou kunnen denken dat ze de meest charmante en interessante persoon in de kamer zijn. In feite hebben ze vaak een zeer hoog charisma en maken ze zelfs een goede eerste indruk op je en alle anderen.

Maar na een tijdje begint die charme te vervagen. Je realiseert je dat hun opschepperij eigenlijk alleen maar opschepperij is – en jij geeft waarschijnlijk niet zoveel om hun prestaties als zij. Je merkt dat je je afmeldt van het gesprek omdat ze gewoon te veel praten.

Uiteindelijk valt het masker af. Hun echte persoonlijkheid komt naar buiten – en het is niets van wat je verwachtte of wilde. Ze worden zelfingenomen, arrogant, manipulatief en veeleisend. Ze verliezen bijna van de ene dag op de andere hun interesse in jou, waardoor je verward en gekwetst achterblijft en je je afvraagt wat er gebeurd is met de persoon waar je voor viel.

Je wordt de hele tijd belazerd

Als je met een narcist uitgaat, word je de hele tijd belazerd.

Narcisten zijn meesters in het je laten twijfelen aan jezelf en het misbruik. Dat is waarom ze zo gevaarlijk zijn. Hun misbruik omvat emotioneel, fysiek, seksueel, financieel, verbaal en psychologisch.

Gaslighting is een vorm van manipulatie die je aan jezelf laat twijfelen. Misbruikers zoals narcisten gebruiken het om het realiteitsgevoel van hun slachtoffer te controleren. Ze doen dit door voortdurend te veranderen wat ze zeiden of deden, te ontkennen dat ze het ooit gezegd of gedaan hebben, en zelfs je hele realiteit te ontkennen. Bijvoorbeeld, de narcist kan zeggen “je bent gek” als je het onderwerp aansnijdt dat hij misbruik maakt.

Gaslighting is een misbruiktactiek die narcisten gebruiken om hun slachtoffer gevoelens van zelftwijfel en angst aan te jagen. Ze doen dit door hun slachtoffer aan zichzelf te laten twijfelen: hun geheugen, perceptie, of oordeel. Mensen die gaslighted zijn hebben vaak het gevoel dat er iets mis is met hen omdat ze de dingen niet zien zoals hun misbruiker ze ziet.

Het doel van gaslighting is iemand zo aan zichzelf te laten twijfelen dat hij begint te twijfelen aan zijn plaats in de wereld; gaslighting kan ertoe leiden dat slachtoffers elk gevoel van zelfvertrouwen en geloof in zichzelf verliezen.

Dat is alles voor nu van de inhoud van “Hoe Dating een Narcist Verandert Je?” opgesteld door Victoria Milan! Als je op zoek bent naar meer inhoud als deze, kan je een bezoek Victoria Milan’s blog en blijf op de hoogte.

Daarnaast is Victoria Milan de beste dating site die je toelaat om een partner te vinden met zijn unieke functies. je kunt online gebruikers zien op de homepage en de perfecte partner vinden met filteropties. je kunt gemakkelijk een partner vinden met het voordeel dat er miljoenen gebruikers zijn. Vind gemakkelijk een partner met Victoria Milan! Klik hier om je gratis aan te melden bij Victoria Milaan! 

how long does a narcissistic relationship last

FAQ Over Hoe Narcist Je Verandert? 

Hoe laat een narcistische relatie je voelen?

 1. Je verliest het vertrouwen in jezelf
 2. Je hebt het gevoel dat je niets goed kan doen
 3. Je twijfelt aan je intuïtie
 4. Je twijfelt meer aan jezelf dan je ooit hebt gedaan.
 5. Je vrienden en familie herkennen je niet meer.
 6. Alles voelt als een wedstrijd
 7. Je gelooft dat je het altijd mis hebt
 8. Je begint te voelen alsof je een rol in een film speelt
 9. Je wordt de hele tijd belazerd

Hoe reageert een narcist als hij je niet kan controleren?

Wanneer narcisten niet in staat zijn om je te controleren, verzwakken ze hun slachtoffer verder met gaslighting manipulatie. Op deze manier maken ze hun slachtoffer nog kwetsbaarder. Maar als ze daar nog steeds niet in geslaagd zijn, voelt de narcist zich onder druk gezet en reageren ze met woede.

Hoe lang duurt een narcistische relatie?

Een narcistische relatie heeft geen duidelijke duur. Maar meestal kan deze relatie duren van 6 maanden tot meerdere jaren. Het kan variëren afhankelijk van de emotionele band tussen deze mensen en verschillende factoren. je kunt onze inhoud bezoeken voor meer informatie over de narcistische relatie.

Wat maakt een narcist gek?

Wat een narcist gek maakt is een gebrek aan controle en strijd. Hoe minder invloed ze op je hebben, hoe gekker de narcisten worden. Ook, wanneer je niet met ze vecht, beginnen narcisten zich onbelangrijk te voelen. Dit zal ervoor zorgen dat ze boos worden.

Wat gebeurt er als een narcist beseft dat hij je aan het verliezen is?

Als narcisten hun partner verliezen, zullen ze na een tijdje moeite doen om hem terug te winnen. Ze zullen meer aandacht aan je besteden dan gewoonlijk om je weer voor zich te winnen. je kunt onze inhoud bezoeken voor meer informatie over de narcistische relatie.

Hoe Behandelen Narcisten Hun Echtgenoten?

Narcisten houden hun partners graag onder controle in een relatie, en ze houden er ook van dat hun partners adorerende aandacht aan hen besteden. En als hun partner niet in staat is de controle te krijgen, worden narcisten boos en geven ze hun partner voortdurend de schuld.

Daten met een narcist doet je twijfelen aan je eigenwaarde, en dat kan moeilijk te begrijpen zijn. Voor alles over de narcistische relatie, bezoek ons artikel.

Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.