Miten narsistin tapailu muuttaa sinua

how dating a narcissist changes you

Narsistin tapailu on hyvin erilainen kokemus kuin tavallisen ihmisen. Vaikka narsistinen persoonallisuushäiriö (NPD) ei olekaan nimenomaan rakkaussuhdehäiriö, NPD:tä sairastavat ihmiset päätyvät usein seurustelemaan ja menemään naimisiin henkilöiden kanssa, joilla on NPD – tai joilla on rajallinen persoonallisuushäiriö, histrioninen persoonallisuushäiriö tai jokin muu sairaus, jolla on samankaltaisia ​​piirteitä kuin narsistilla. Tässä artikkelissa selitämme, kuinka narsistin tapailu muuttaa sinua.

what is narcissism

Mitä on narsismi?

Narsismi on tyydytyksen tavoittelua turhamaisuudesta tai omien ominaisuuksien egoistisesta ihailusta. Termi sai alkunsa kreikkalaisesta mytologiasta, jossa nuori Narkissos rakastui omaan kuvaansa, joka heijastui uima-altaasta. 

Narsismi on psykoanalyyttisen teorian käsite, joka esiteltiin yleisesti Sigmund Freudin esseessä Narsismista (1914). American Psychiatric Association on listannut narsistisen persoonallisuushäiriön luokituksen mielenterveyshäiriöiden diagnostiseen ja tilastolliseen käsikirjaansa (DSM) vuodesta 1968 lähtien, hyödyntäen historiallista megalomaniaa. 

Narsismia pidetään myös sosiaalisena ja kulttuurisena ongelmana. Se on tekijä ominaisuusteoriassa, jota käytetään joissakin persoonallisuuden itseraportoivissa kartoituksissa, kuten Millon Clinical Multiaxial Inventory. Se on yksi kolmesta synkästä triadisesta persoonallisuuden piirteestä (muut ovat psykopatia ja makiavellismi). Paitsi primaarisen narsismin tai terveen itserakkauden merkityksessä, narsismia pidetään yleensä ongelmana henkilön tai ryhmän suhteissa itseensä ja muihin.

Kuka on narsisti?

Narsismi on termi, josta on tullut valtavirtaa psykologisissa ja poliittisissa piireissä nykyään. Se on psykologiasta kasvanut termi viittaamaan yksilöön, jolla on narsistisia piirteitä tai narsistista persoonallisuushäiriötä. 

Narsismia pidetään kirjohäiriönä, mikä tarkoittaa, että sinulla voi olla joitain narsistisia piirteitä, mutta ei kaikkia tai sinulla voi olla eriasteisia häiriöitä. 

Kun jonkun persoonallisuuden ominaisuudet ovat joustamattomia ja aiheuttavat ongelmia arjessa ja parisuhteessa, hänellä voidaan katsoa olevan persoonallisuushäiriö. 

Narsistinen persoonallisuushäiriö määritellään paisuneeksi oman tärkeyden tunteeksi, empatian puutteeksi muita kohtaan ja suureksi tarpeeksi saada ihailua. Narsistisia ihmisiä kuvataan usein ylimielisiksi, itsekeskeisiksi, manipuloiviksi ja vaativiksi. Narsistit voivat keskittyä epätodennäköisiin henkilökohtaisiin tuloksiin (esim. maineeseen) ja voivat olla vakuuttuneita siitä, että he ansaitsevat erityiskohtelua. 

Joskus ei ole selvää syytä, miksi jollekin kehittyy NPD; Jotkut tutkijat uskovat kuitenkin, että biologisesti herkissä lapsissa voivat vaikuttaa vanhemmuuden tyylit, jotka ovat ylisuojelevia tai välinpitämättömiä. Muita tekijöitä voivat olla äärimmäinen henkinen väkivalta lapsuudessa tai nuoruudessa ja lapsen erottaminen vanhemmista tai oman ikäisistä.

Mitä on narsistinen deittailu?

Narsistinen deittailu on termi, jota ei ole olemassa mielenterveysalalla, mutta sen pitäisi olla. Tunnistan narsistisen väärinkäytön oireyhtymän ensimmäisen vaiheen. Narsistinen hyväksikäyttö on yksi pahimmista psykologisen väkivallan tyypeistä, joita yksi henkilö voi tehdä toiselle, mutta valitettavasti monet ihmiset ovat jumissa tämän tyyppisissä suhteissa. 

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä (NPD) kärsivällä henkilöllä on vääristynyt itsetunto ja muiden epärealistiset odotukset. He tekevät usein päätöksiä tarpeidensa, havaintojensa ja tunteidensa perusteella. Heidän oikeutensa tunteisiin saa heidät vaatimaan sitä, mitä he luulevat ansaitsevansa, ottamatta huomioon sitä, kuinka heidän toimintansa vaikuttavat muihin. Narsistilla ei ole empatiaa, eivätkä he tunne katumusta teoistaan. 

Narsisteilla on hämmästyttävä kyky löytää haavoittuvia ihmisiä, jotka hyväksyvät heidän käytöksensä saadakseen rakkautta tai hyväksyntää. Nämä ihmiset ovat usein erittäin riippuvaisia ​​​​ja etsivät hyväksyntää keneltä tahansa, joka antaa sen heille. He ovat usein valmiita sietämään mitä tahansa narsistien kohtelua, koska he tuntevat olevansa puutteellisia yksilöitä, jotka eivät ansaitse parempaa kohtelua. Narsisti ei koskaan aseta rajoja tai pane niitä täytäntöön, koska he eivät näe mitään syytä miksi heidän pitäisi muuttaa käyttäytymistään tai kohdella toista paremmin.

What Is Narcissistic Dating

Miten narsistin tapailu muuttaa sinua

Menetät itseluottamuksesi

Narsistit ovat erittäin hyviä saamaan sinut tuntemaan olosi pieneksi ja arvottomaksi. He vakuuttavat sinut, että et ole tarpeeksi älykäs, tarpeeksi kaunis, tarpeeksi urheilullinen, tarpeeksi vahva tai mitään tarpeeksi ollaksesi heidän arvoisensa. He saavat sinut jatkuvasti tuntemaan, että negatiiviset asiat, joita he sanovat sinusta, ovat totta. Ne myös saavat sinut epäilemään päätöksiäsi, muistojasi ja jopa käsitystäsi todellisuudesta. 

Tämä on erittäin vaarallinen paikka, koska se ei ole vain kauheaa itsetuntosi kannalta, vaan se voi myös juurtua niin mieleesi, että alat uskoa sen olevan totta. Se on eräänlainen psykologinen pahoinpitely, joka tunnetaan nimellä gaslighting ja se on erittäin tehokasta.

Sinusta tuntuu, ettet osaa tehdä mitään oikein

Tuntuuko sinusta, että et voi tehdä mitään oikein? Etsitkö hyväksyntää kumppaniltasi tai ystävältäsi? Narsistin kielteiset toimet ja vastaukset voivat saada sinut tuntemaan, että teet aina jotain väärin. 

Koska narsistilla on tarve hallita, he saattavat yrittää saada sinut tuntemaan olosi vähemmän päteväksi. He voivat arvostella työtäsi kotona tai työpaikalla, jotta he voivat tehdä sen itse. Tai he voivat kertoa sinulle, että et koskaan voi johtaa menestyvää yritystä, koska ideasi ovat liian epäkäytännöllisiä. Tämä voi aiheuttaa motivaation ja intohimon puutetta itsessäsi. 

Saadakseen narsistin hyväksynnän jotkut ihmiset tekevät kaikkensa varmistaakseen, että he voivat ansaita kehuja tai huomiota heitä hyväksikäyttäviltä henkilöiltä. He huomaavat olevansa ylikuormittuneita ja uupuneita yrittäessään täyttää narsistin asettamat mahdottomat standardit. Tämä voi saada muut ympärillään uskomaan, että heidän suorituksensa on sitä miltä se näyttää, vaikka todellisuudessa joku tuntee itsensä epäpäteväksi ja kykenemättömäksi tekemään työtään oikein paineen ja väärinkäytön vuoksi.

Epäilet vaistojasi

Ihmisillä, joilla on narsistisia taipumuksia, on tapa saada sinut kyseenalaistamaan vaistosi. Kun seurustelet narsistin kanssa, hän voi kääntää todellisuutesi joksikin, mitä se ei ole. 

Valitettava totuus narsistin kanssa seurustelemisessa on se, että jätät erehdyksessä huomioimatta intuitiotasi ja jatkat epäilyjäsi senkin jälkeen, kun olet osoittanut ne oikeaksi. Narsisti provosoi sinut usein suuttumaan tai harmistumaan ja sitten he sanovat esimerkiksi “Olet liian tunteellinen” tai “Olet liian herkkä”. He lisäävät bensaa liekkeihin ja saavat sinut ajattelemaan, että ylireagoit. 

Mutta useimmiten tapa, jolla he kohtelevat sinua, on tullut niin loukkaavaksi ja normaaliksi, etteivät he ymmärrä, kuinka paljon se todella satuttaa tunteitasi.

Epäilet itseäsi enemmän kuin koskaan

Tiedät, että jokin on vialla, mutta et tiedä mitä se on. Sinusta tuntuu, että se olet sinä, olet tulossa hulluksi, ja kaikki sanovat sinulle, etteivät he myöskään ymmärrä, mikä ongelma on. Sitä on vaikea selittää, mutta yhtäkkiä hän ei vain näytä niin viehättävältä tai luotettavalta, etkä ole enää niin ihastunut häneen. Asiat, joita hän sanoo ja tekee, saavat sinut tuntemaan olosi vainoharhaiseksi ja levottomaksi. Mutta kun epäilet intuitiotasi, on vaikeampaa jättää narsisti. 

Kun seurustelet narsistin kanssa, kyseenalaistat itseäsi enemmän kuin koskaan. Narsisti saa mielesi pyörimään hämmentyneenä siitä mitä tapahtui ja hän vakuuttaa sinut, että muistisi tapahtumista on epätarkka. He sumuttavat sinua ja saavat sinut ajattelemaan, että kaikki oli sinun syytäsi. 

Tunteillasi ja vaistoillasi on hyvä syy, vaikka ne ajoittain ovatkin haitallisia tai harhaan johdettuja. Et voi hylätä niitä tai jättää niitä huomiotta kokonaan, vaan sinun on opittava käyttämään niitä päätöksenteossasi. Tiedät syvällä sisimmässäsi, kun suhteessa on jotain vialla; jos joku on ylittänyt rajan kanssasi, käyttänyt väärin luottamustasi tai kunnioitustasi, sanonut sopimattomia kommentteja tai tehnyt vääriä valintoja ja joskus ei ole helppoa myöntää näiden asioiden tapahtuneen.

Ystäväsi ja perheesi ei tunnista sinua enää

Jos olet seurustellut narsistin kanssa, ystäväsi ja perheesi eivät ehkä enää tunnista sinua. Narsisti on tuhonnut persoonallisuutesi. Energiasi tyhjenee, koska annat jatkuvasti narsistille. Olet tunnoton, masentunut ja juuttunut hyväksikäytön kierteeseen. 

Ystäväsi ja perheesi ihmettelevät, mitä sinulle tapahtuu. He rakastivat henkilöä, joka olit ennen suhdetta narsistin kanssa, mutta nyt he tuskin tunnistavat sinua. 

Syynä tähän on se, että kun seurustelet narsistin kanssa, todellinen persoonallisuutesi on estynyt. Persoonallisuutesi pinta on kaikki mitä pääsee läpi, koska narsisti on ottanut hallintaansa ajattelusi ja käyttäytymisesi. Narsisti ei anna sinun ilmaista todellista itseäsi, jos se ei palvele hänen agendaansa. Tuntuu kuin naamio olisi laitettu kasvoillesi ja kaikki näkevät naamion, mutta eivät voi nähdä todellista sinua sen alla.

Oma itsesi on blokattu 

Narsistisissa suhteissa juttu on se, että ne saavat ihmiset tuntemaan olonsa rakastetuiksi ja arvostetuiksi ensivaikutelmalla, mutta ajan myötä ihminen alkaa tuntea itsensä arvottomaksi ja ei-rakastetuksi suhteen sisällä. Syy tähän on se, että todellinen narsistinen kumppani on aina itsekeskeinen.

Kaikki tuntuu kilpailulta 

Narsisti on henkilö, joka voi heikentää herkkyyttäsi ja itsetuntoasi, mutta peiteltynä se voi heikentää myös järkeäsi. 

Kun seurustelet narsistin kanssa, kaikki tuntuu kilpailulta ja olet aina häviäjä. He varmistavat, että sinäkin tiedät sen.

Tässä 5 merkkiä peitellystä narsismista: 

 1. He vähättelevät saavutuksiasi ja nostavat itseään jalustalle 
 2. He vertaavat sinua jatkuvasti muihin 
 3. He saavat sinut tuntemaan niin, että he tekevät sinulle palveluksen ollessaan kanssasi 
 4. He pitävät kirjaa siitä kuinka paljon ovat tehneet vuoksesi toisin kuin sinä 
 5. He saavat kaiken liittymään heihin ja eivät juurikaan osoita kiinnostusta sinun asioihisi 

Uskot olevasi aina väärässä

Narsistit ovat aina oikeassa. He eivät ole koskaan väärässä. He eivät halua ottaa vastuuta tekemistään pahoista asioista, koska heidän ylpeytensä ei salli sitä. Mikään ei ole koskaan heidän vikansa ja Jumala auttakoon sinua, jos yrität vakuuttaa heille toisin.” – Tara Westover 

 1. Uskot, että olet aina väärässä 
 2. Kaikki on kilpailua 
 3. He ovat todella hurmaavia… aluksi 
 4. He ovat uskomattoman itsekeskeisiä 
 5. Heillä ei ole monia (tai yhtään) ystäviä 
 6. He eivät tee mitään, ellei siitä ole heille hyötyä 
 7. Tämä henkilö suhtautuu erittäin negatiivisesti itseensä ja muihin 
 8. Saatat heidät kiinni valheista… jatkuvasti 
 9. Olet lihonut sen jälkeen, kun seurustelit tämän henkilön kanssa 
 10. Häpeät itseäsi, kun olet hänen lähellään

Sinust alkaa tuntua kuin olisit elokuvassa

He aloittavat tekemällä hyvän näytelmän – saatat ajatella, että he ovat viehättävin ja kiinnostavin henkilö huoneessa. Itse asiassa he ovat usein todella karismaattisia ja he tekevät jopa hyvän ensivaikutelman sinuun ja kaikkiin muihin. 

Mutta jonkin ajan kuluttua tämä viehätys alkaa hiipua. Ymmärrät, että heidän kerskumisensa on todella vain esitystä – etkä luultavasti välitä heidän saavutuksistaan ​​niin paljon kuin he. Huomaat jääväsi pois keskustelusta, koska he vain puhuvat liikaa. 

Lopulta naamio laskeutuu. Heidän todellinen persoonallisuutensa tulee esiin – eikä se ole mitään sellaista, mitä odotit tai halusit. Heistä tulee itsekeskeisiä, ylimielisiä, manipuloivia ja vaativia. He menettävät kiinnostuksensa sinuun melkein yhdessä yössä, jättäen sinut hämmentyneeksi, loukkaantuneeksi ja pohtimaan, mitä tapahtui henkilölle, johon rakastuit.

Olet gaslightingin uhri jatkuvasti

Kun seurustelet narsistin kanssa, olet koko ajan gaslightingin uhrina. 

Narsistit ovat mestareita saamaan sinut epäilemään itseäsi ja hyväksikäyttöä. Siksi he ovat niin vaarallisia. Heidän hyväksikäyttönsä sisältää henkistä, fyysistä, seksuaalista, taloudellista, sanallista ja psyykkistä hyväksikäyttöä. 

Gaslighting on manipuloinnin muoto, joka saa sinut epäilemään itseäsi. Pahoinpitelijät, kuten narsistit, käyttävät sitä hallitakseen uhrinsa todellisuudentajua. He tekevät tämän muuttamalla jatkuvasti sitä, mitä he sanoivat tai tekivät, kieltämällä sanoneensa tai tehneensä niin ja jopa kieltämällä koko todellisuutenne. Esimerkiksi narsisti voi sanoa “olet hullu”, jos otat esille aiheen hänen käyttämästään väkivallasta. 

Gaslighting on narsistien käyttämä väkivaltainen taktiikka herättääkseen uhrissaan epäluuloa ja ahdistusta. He tekevät tämän laittamalla uhrinsa kyseenalaistamaan itsensä: muistinsa, havaintonsa tai tuomionsa. Ihmiset, jotka ovat olleet gaslightingin uhrina, kokevat usein, että heissä on jotain vialla, koska he eivät näe asioita niin kuin heidän hyväksikäyttäjänsä. 

Gaslightingin tavoitteena on saada joku kyseenalaistamaan itseään niin paljon, että hän alkaa epäillä paikkaansa maailmassa; gaslighting voi saada uhrit menettämään kaiken itseluottamuksen ja uskonsa itseensä.

Siinä kaikki toistaiseksi artikkelin “Miten narsistin tapailu muuttaa sinua?”-artikkelista. Valmistajana Victoria Milan! Jos etsit lisää tällaista sisältöä, voit vierailla Victoria Milanin blogissa ja pysyä kuulolla. Lisäksi Victoria Milan on paras treffisivusto, jonka avulla voit löytää kumppanin sen ainutlaatuisten ominaisuuksien ansiosta. Näet online-käyttäjät etusivulla ja löydät täydellisen kumppanin suodatusvaihtoehtojen avulla. Löydät helposti kumppanin Victoria Milanista, jonka etuna on miljoonia käyttäjiä. Löydä kumppani Victoria Milanin kanssa helposti! Klikkaa tästä rekisteröityäksesi Victoria Milaniin ilmaiseksi!

how long does a narcissistic relationship last

UKK Miten narsisti muuttaa sinua?

Miltä narsistinen parisuhde saa sinusta tuntumaan?

 1. Menetät itseluottamuksesi 
 2. Sinusta tuntuu, ettet tee mitään oikein 
 3. Epäilet vaistojasi 
 4. Epäilet itseäsi enemmän kuin koskaan 
 5. Ystäväsi ja perheesi ei tunnista sinua enää 
 6. Kaikki tuntuu kilpailulta 
 7. Uskot olevasi aina väärässä 
 8. Sinusta alkaa tuntua kuin olisit elokuvassa 
 9. Olet gashligthingin uhrina jatkuvasti 

Miten narsisti reagoi, jos hän ei voi kontrolloida sinua?

Kun narsistit eivät pysty hallitsemaan sinua, he heikentävät uhriaan edelleen gaslightingin avulla. Tällä tavalla se tekee uhrista entistä haavoittuvamman. Mutta jos he eivät vieläkään ole pystyneet tekemään tätä, narsisti tuntee itsensä painostetuksi ja hän reagoi vihaisesti.

Kuinka kauan narsistinen parisuhde kestää?

Narsistisella parisuhteella ei ole selkeää kestoa. Mutta yleensä tämä suhde voi kestää 6 kuukaudesta useisiin vuosiin. Se voi vaihdella näiden ihmisten välisen emotionaalisen siteen ja eri tekijöiden mukaan. Voit vierailla artikkelissamme saadaksesi lisätietoja narsistisesta suhteesta.

Mikä tekee narsistista hullun?

Narsistin saa hulluksi hallinnan ja tappelun puute. Mitä vähemmän heillä on sinuun vaikutusta, sitä hullummaksi narsistit tulevat. Lisäksi, kun et taistele heidän kanssaan, narsistit alkavat tuntea olevansa merkityksettömiä. Tämä saa heidät suuttumaan.

Mitä tapahtuu, kun narsisti tajuaa menettävänsä sinut?

Kun narsistit menettävät kumppaninsa, he yrittävät saada hänet takaisin jonkin ajan kuluttua. He kiinnittävät sinuun tavallista enemmän huomiota saadakseen sinut takaisin. Voit vierailla artikkelissamme saadaksesi lisätietoja narsistisesta suhteesta.

Miten narsistit kohtelevat puolisoaan?

Narsistit haluavat pitää kumppaninsa hallinnassa parisuhteessa ja he odottavat myös kumppaninsa kiinnittävän heihin ihailevaa huomiota. Ja jos heidän kumppaniaan ei pysty hallitsemaan, narsistit suuttuvat ja syyttävät jatkuvasti kumppaniaan. 

Narsistin tapailu saa sinut kyseenalaistamaan itsetuntoasi ja sitä voi olla vaikea ymmärtää. Lisätietoja narsistisesta suhteesta on artikkelissamme.

Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.