Hur dejting med en narcissist förändrar dig

how dating a narcissist changes you

Att dejta en narcissist är en helt annan upplevelse än vad som det normalt är när du träffar en vanlig människa. Även om den narcissistiska personlighetsstörningen (NPD) inte specifikt är en kärleksförhållandestörning, slutar personer med NPD ofta med att dejta och generellt gifta sig med individer med NPD – eller med borderline personlighetsstörning, histrionisk personlighetsstörning eller något annat tillstånd med egenskaper som liknar dem hos en narcissist. I den här artikeln kommer vi att förklara hur att dejta en narcissist förändrar dig.

what is narcissism

Vad är narcissism?

Narcissism är strävan efter tillfredsställelse från fåfänga eller egoistisk beundran av ens egna egenskaper. Termen härstammar från den grekiska mytologin, där den unge Narcissus blev kär i sin egen bild som reflekterades i en vattenpöl.

Narcissism är ett begrepp inom psykoanalytisk teori, som populärt introducerades i Sigmund Freuds Essay On Narcissism (1914). American Psychiatric Association har listat klassificeringen narcissistisk personlighetsstörning i sin Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) sedan 1968, med utgångspunkt i det historiska konceptet megalomani.

Narcissism anses också vara ett socialt eller kulturellt problem. Det är en faktor i egenskapsteorin som används i vissa självrapporterade inventeringar av personlighet som Millon Clinical Multiaxial Inventory. Det är ett av de tre mörka triadiska personlighetsdragen (de andra är psykopati och Machiavellianism). Förutom i betydelsen primär narcissism eller sund självkärlek, anses narcissism vanligtvis vara ett problem i en persons eller grupps relationer med sig själv och andra.

Vem är narcissist?

Narcissism är en term som har blivit mainstream i psykologiska och politiska kretsar idag. Det är en term som växer fram ur psykologin för att referera till en individ med narcissistiska drag eller en narcissistisk personlighetsstörning.

Narcissism anses vara en spektrumstörning, vilket innebär att man kan ha vissa narcissistiska drag och inte andra, eller ha olika grad av störningarna.

När någons personlighetsdrag är oflexibla och ger problem med att fungera i vardagen och i relationer kan de anses ha en personlighetsstörning.

Narcissistisk personlighetsstörning definieras som en uppblåst känsla av själv vikt, brist på empati för andra och ett stort behov av beundran. Människor som är narcissistiska beskrivs ofta som kaxiga, självcentrerade, manipulativa och krävande. Narcissister kan koncentrera sig på osannolika personliga resultat (t.ex. berömmelse) och kan vara övertygade om att de förtjänar särskild behandling.

Ibland finns det ingen tydlig anledning till varför någon utvecklar NPD; Men vissa forskare tror att hos biologiskt mottagliga barn kan föräldrastilar som är överbeskyddande eller försumliga ha en inverkan. Andra faktorer kan inkludera extrema känslomässiga övergrepp i barndomen eller tonåren och separation av barnet från föräldrar eller jämnåriga.

Vad är narcissistisk dejting?

Narcissistisk dejting är ett begrepp som inte finns inom mentalvårds området, men det borde det. Jag identifierar det första steget av det som kallas narcissistiskt missbruks syndrom. Narcissistiska övergrepp är en av de värsta typerna av psykologiska övergrepp som en person kan göra mot en annan, men tyvärr är det många människor som har fastnat i dessa typer av relationer.

Den person som lider av narcissistisk personlighetsstörning, (NPD), har en förvrängd självkänsla och orealistiska förväntningar från andra. De kommer ofta att fatta beslut baserat på sina behov, sina uppfattningar och sina känslor. Deras känsla av rätt driver dem att kräva vad de tycker att de förtjänar med liten hänsyn till hur deras handlingar påverkar andra. Narcissister har ingen empati och känner ingen ånger för sina handlingar.

Narcissister har en otrolig förmåga att hitta utsatta människor som accepterar deras beteende för att få kärlek eller godkännande. Dessa människor är ofta mycket medberoende och söker acceptans från alla som kommer att ge dem det. De är ofta villiga att stå ut med vilken behandling som helst narcissisten diskar upp, eftersom de känner sig som felaktiga individer som inte förtjänar bättre behandling. Gränser fastställs eller upprätthålls aldrig med en narcissist eftersom de inte ser någon anledning till varför de ska ändra sitt beteende eller behandla någon annan bättre.

What Is Narcissistic Dating

Hur dejting med en narcissist förändrar dig

Du tappar förtroendet för dig själ

Narcissister är väldigt bra på att få dig att känna dig liten och värdelös. De kommer att övertyga dig om att du inte är tillräckligt smart, tillräckligt vacker, atletisk nog, tillräckligt stark eller vad som helst nog för att vara värdig dem. De kommer hela tiden att få dig att känna att de negativa sakerna de säger om dig är sanna. De kommer också att få dig att tvivla på dina beslut, dina minnen och till och med din uppfattning om själva verkligheten.

Det här är en mycket farlig plats att vara på eftersom det inte bara är hemskt för din självkänsla, utan det kan också bli så inarbetat i ditt sinne att du börjar tro att det är sant. Det är en form av psykisk misshandel som kallas gaslighting, och det är extremt effektivt.

Du känner att du inte kan göra något rätt

Känner du att du inte kan göra något rätt? Söker du godkännande från din partner eller vän? Narcissistens negativa handlingar och svar kan få dig att känna att du alltid gör något fel.

På grund av narcissistens behov av att ha kontroll kan de försöka få dig att känna dig mindre kompetent. De kan kritisera ditt arbete hemma eller på jobbet så att de kan göra det själva. Eller de kanske säger till dig att du aldrig kommer att kunna driva ett framgångsrikt företag eftersom dina idéer är för opraktiska. Detta kan orsaka brist på motivation och driv i dig själv.

För att få godkännande från en narcissist kommer vissa människor att gå långt för att se till att de kan få beröm eller uppmärksamhet från personen som missbrukar dem. De finner sig själva överarbetade och utmattade när de försöker möta omöjliga standarder som narcissisten har satt. Detta kan få andra omkring dem att tro att deras prestationer är vad de ser ut, när det i verkligheten är på grund av pressen och missbruket som någon känner sig inkompetent och oförmögen att utföra sitt jobb på rätt sätt.

Du tvivlar på din intuition

Människor med narcissistiska tendenser har ett sätt att få dig att ifrågasätta dina instinkter. När du dejtar en narcissist kan han vrida din verklighet till något som den inte är.

En olycklig sanning om att dejta en narcissist är att du av misstag ignorerar din intuition och fortsätter att tvivla på den även efter att du har fått rätt. Narcissisten kommer ofta att provocera dig att bli arg eller upprörd, och sedan kommer de att säga saker som “Du är för känslomässig” eller “Du är för känslig.” De kommer att gaslighta dig och få dig att tro att du överreagerar.

Men för det mesta är det bara det att sättet de behandlar dig på har blivit så sårande och normalt för dem att de inte inser hur mycket det faktiskt sårar dina känslor.

Du tvivlar på dig själv mer än du någonsin har gjort

Du vet att något är avstängt, men du vet inte vad det är. Du känner att det är du, du håller på att bli galen, och alla säger till dig att de inte kan lista ut vad problemet är heller. Det är svårt att förklara men helt plötsligt verkar de bara inte så charmiga eller pålitliga och du känner dig inte så förälskad i dem längre. De saker de säger och gör får dig att känna dig paranoid och orolig. Men när du tvivlar på din intuition gör de svårare att lämna en narcissist.

När du dejtar en narcissist, tvivlar du på dig själv mer än någonsin. Narcissisten kommer att få ditt sinne att snurra av förvirring om vad som hände och kommer att övertyga dig om att ditt minne av händelserna är felaktigt. De kommer att gaslighta dig och få dig att tro att allt var ditt fel.

Dina känslor och instinkter finns där av goda skäl, även om de ibland är avstängda eller missriktade. Du kan inte avfärda dem eller ignorera dem helt utan måste istället lära dig hur du använder dem för att vägleda dina beslut. Du vet innerst inne när det är något fel i ett förhållande; om någon har gått över gränsen med dig, missbrukat ditt förtroende eller din respekt, gjort oacceptabla kommentarer eller val, och ibland är det inte lätt att erkänna att dessa saker har hänt.

Dina vänner och familj känner inte igen dig längre

Om du har dejtat en narcissist kanske dina vänner och familj inte känner igen dig längre. Din personlighet har decimerats av narcissisten. Din energi dräneras eftersom du ständigt ger till narcissisten. Du är stel, deprimerad och har fastnat i en cirkel av övergrepp.

Dina vänner och familj undrar vad som händer med dig. Den älskade personen du var innan förhållandet med narcissisten. Men nu känner de knappt igen dig.

Anledningen till detta är att när du dejtar en narcissist, blockeras din sanna personlighet från att uttryckas. Ytan på din personlighet är allt som kan komma igenom eftersom narcissisten har tagit kontroll över ditt tänkande och beteende. Narcissisten kommer inte att låta ditt sanna jag uttryckas om det inte tjänar hans/hennes agenda. Det är som om en mask har lagts på ditt ansikte och alla kan se masken men kan inte se den verkliga dig under den.

Ditt sanna jag är blockerat

Saken med narcissistiska relationer är att de får människor att känna sig älskade och uppskattade vid första intrycket, men med tiden kommer en person att börja känna sig värdelös och oälskad i förhållandet. Anledningen till att detta händer är att en sann narcissistisk partner alltid är självupptagen.

Allt känns som en tävling

En narcissist är någon som kan ta en vägtull på dina känslor och din självkänsla, men en förtäckt kan ta en vägtull på ditt förstånd också.

När du dejtar en narcissist känns allt som en tävling och du är alltid förloraren. De ser till att du vet det också.

Här är 5 tecken på hemlig narcissism:

 1. Dem förringar dina prestationer och talar upp sig själva.
 2. Dem jämför dig hela tiden med andra.
 3. Dem får dig att känna att de gör dig en tjänst genom att vara med dig.
 4. Dem håller koll på hur mycket de har gjort för dig jämfört med vad du har gjort för dem.
 5. Dem gör allt om ‘dem’, och visar sällan intresse för vad som händer med dig.

Du tror att du alltid har fel

“Narcissister har alltid rätt. De har aldrig fel. De vill inte ta ansvar för de dåliga saker de gör eftersom deras stolthet inte tillåter det. Ingenting är någonsin deras fel, och Gud hjälpa dig om du försöker övertyga dem om något annat.”–Tara Westover

 1. Du tror att du alltid har fel.
 2. Allt är en tävling.
 3. De är charmiga, till en början…
 4. De är otroligt självupptagna.
 5. De har inte många (eller några) vänner.
 6. De gör ingenting såvida det inte gynnar dem.
 7. Den här personen är väldigt negativ om sig själv och andra.
 8. Du kommer på att dem ljuger… Ständigt.
 9. Du har gått upp en ohälsosam mängd i vikt sedan du dejtade den här personen.
 10. Du skäms över dig själv när du är runt dem.

Du börjar känna att du spelar en roll i en film

De börjar med att göra en bra akt — du kanske tror att de är den mest charmiga och intressanta personen i rummet. Faktum är att de ofta har väldigt hög karisma och gör till och med ett bra första intryck på dig och alla andra.

Men efter ett tag börjar denna charm försvinna. Du inser att deras skryt egentligen bara visar sig – och du bryr dig förmodligen inte så mycket om deras prestationer som de gör. Du kommer på dig själv att ställa dig utanför konversationen eftersom de bara pratar för mycket.

Så småningom kommer masken ner. Deras verkliga personlighet kommer fram – och det är inget som du förväntade dig eller ville ha. De blir självupptagna, arroganta, manipulativa och krävande. De tappar intresset för dig nästan över en natt, vilket gör dig förvirrad, sårad och undrar vad som hände med personen du föll för.

Du är gaslit hela tiden

När du dejtar en narcissist, är du gaslit hela tiden.

Narcissister är mästare på att få dig att tvivla på dig själv och missbruket. Det är därför de är så farliga. Deras övergrepp inkluderar; känslomässiga, fysiska, sexuella, ekonomiska, verbala och psykologiska övergrepp.

Gaslighting är en form av manipulation som får dig att tvivla på dig själv. Missbrukare som narcissister använder det för att kontrollera offrets känsla av verklighet. De gör detta genom att ständigt ändra vad de sa eller gjorde, förneka att de någonsin sa det eller gjorde det, och till och med förneka hela din verklighet. Till exempel kan narcissisten säga “du är galen” om du tar upp ämnet om att de är kränkande.

Gaslighting är en kränkande taktik som används av narcissister för att ingjuta känslor av självtvivel och ångest hos sitt offer. De gör detta genom att få sitt offer att ifrågasätta sig själva: deras minne, uppfattning eller omdöme. Människor som har fått gaslighting känner ofta att något är fel på dem för att de inte ser saker som deras förövare gör.

Målet med gaslighting är att få någon att ifrågasätta sig själv så mycket att de börjar tvivla på sin plats i världen; gaslighting kan få offren att förlora all känsla av självförtroende och tro på sig själva.

Det var allt för nu från innehållet i “Hur dejting med en narcissist förändrar dig?” förberedd av Victoria Milan! Om du letar efter mer sådant här innehåll kan du besöka Victoria Milans blogg och hålla ögonen öppna.

Dessutom är Victoria Milan den bästa dejtingsidan som låter dig hitta en partner med dess unika egenskaper. Du kan se online användare på hemsidan och hitta den perfekta partnern med filteralternativ. Du kan enkelt hitta en partner med fördelen att ha miljontals användare på ett och samma ställe. Hitta en partner med Victoria Milan enkelt! Klicka här för att registrera dig gratis hos Victoria Milan!

how long does a narcissistic relationship last

Vanliga frågor om hur en narcissist förändrar dig?

Hur får det dig att känna i narcissistiskt förhållande?

 1. Du tappar förtroendet för dig själv.
 2. Du känner att du inte kan göra något rätt.
 3. Du tvivlar på din intuition.
 4. Du tvivlar på dig själv mer än du någonsin har gjort.
 5. Att dina vänner och familj inte känner igen dig längre.
 6. Allt känns som en tävling.
 7. Du tror att Du har alltid fel.
 8. Du börjar kännas som att du spelar en roll i en film.
 9. Du är gaslit hela tiden.

Hur reagerar en narcissist när de inte kan kontrollera dig?

När narcissister inte kan kontrollera dig, försvagar de sitt offer ytterligare med gaslighting -manipulation. På så sätt gör det sitt offer ännu mer sårbart. Men om de fortfarande inte har kunnat göra detta, känner narcissisten sig pressad och de reagerar med ilska.

Hur länge varar ett narcissistiskt förhållande?

Ett narcissistiskt förhållande har inte en tydlig varaktighet. Men vanligtvis kan detta förhållande vara från 6 månader till flera år. Det kan variera beroende på det känslomässiga bandet mellan dessa människor och olika faktorer. Du kan besöka vårt innehåll för mer information om det narcissistiska förhållandet.

Vad gör en narcissist galen?

Det som driver en narcissist till vansinne är brist på kontroll och bråk. Ju mindre inflytande de har på dig, desto galnare blir narcissisterna. Dessutom, när du inte bråkar med dem, börjar narcissister känna sig obetydliga. Detta kommer att få dem att bli arga.

Vad händer när en narcissist inser att han förlorar dig?

När narcissister förlorar sin partner kommer de att anstränga sig för att återfå dem efter ett tag. De kommer att uppmärksamma dig mer än vanligt för att vinna tillbaka dig igen. Du kan besöka vårt innehåll för mer information om det narcissistiska förhållandet.

Hur behandlar narcissister sina partners?

Narcissister gillar att hålla sina partners under kontroll i ett förhållande, och de gillar också att deras partner uppmärksammar dem. Och om deras partner inte kan få kontroll, blir narcissister arga och skyller hela tiden på sin partner.

Att dejta en narcissist får dig att ifrågasätta ditt självvärde, och det kan vara svårt att förstå. För allt om det narcissistiska förhållandet, besök vår artikel.

Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.