Sexlösa äktenskap: orsaker, effekter & hur man åtgärdar det

sexless marriages causes effects how to fix it

Sexlöst äktenskap har blivit ett ämne av intresse de senaste åren, och det har också blivit en vanligare företeelse. Statistik visar att 7 miljoner amerikaner är, eller har varit, en del av ett sexlöst äktenskap.

Orsakerna till sexlösa äktenskap kan vara komplexa, men effekterna av dessa typer av relationer kan få förödande konsekvenser. Om du är i ett sådant äktenskap finns det några orsaker och effekter. Fortsätt läsa vår artikel för att lösa denna situation och förstå orsakerna bättre.

what is a sexless marriage

Vad är ett sexlöst äktenskap?

Det finns ingen enskild definition av ett sexlöst äktenskap, men den mesta forskningen visar att siffran ligger mellan 10 och 19 procent av gifta par som har sex färre än 10 gånger per år.

Det finns många anledningar till ett sexlöst äktenskap. Det kan vara att en eller båda partnerna har tappat intresset för sex, vilket kan hända av alla möjliga orsaker, som stress, psykiska problem, sjukdom (fysisk eller psykisk) eller konflikter i relationen. Det kan vara så att en partner vill ha sex mer än den andra.

Det kan också vara så att ett par har hamnat i en monoton rutin där de inte tänker på att hinna med sex. Kanske är de för upptagna med att fokusera på sina karriärer och barn, eller så är deras liv bara så fulla av distraktioner som TV och sociala medier att de glömmer att få kontakt med varandra på andra sätt.

Oavsett vad orsaken är, är det viktigt att inse att detta inte är normalt för ett sunt äktenskap och det kan leda till mycket negativa saker för ditt förhållande om du inte hanterar det.

Hur vanligt är ett sexlöst äktenskap?

Den senaste studien om ämnet, publicerad i maj i Archives of Sexual Behavior, fann år 2014 att 15 procent av amerikanska vuxna tillfrågade och rapporterade att de inte hade haft sex under det senaste året. Forskarna definierade sexlöst äktenskap som ett där par var intima med varandra mindre än 10 gånger om året, eller ungefär en gång i månaden.

Andelen är sannolikt ännu högre för äldre par. “Äldre vuxna är mer benägna att rapportera att de ägnar sig åt sexuellt umgänge mindre än en gång per månad”, säger Dr Brooke Feeney, professor vid Carnegie Mellon University, som inte arbetade med denna studie men har arbetat mycket med sexuell lust och tillfredsställelse bland äldre vuxna. .

Vissa uppskattningar säger att 20 procent av alla äktenskap är sexlösa. Även om den siffran är svår att verifiera – de flesta människor kommer inte att erkänna att deras sexliv inte är i nivå – det råder ingen tvekan om att många äktenskap är sexlösa idag. Och precis som med skilsmässor och giftermål, finns det vissa trender när det gäller frekvensen av sex mellan gifta partners, särskilt om du tittar på långvariga äktenskap.

why do people have sexless marriages

Varför har människor sexlösa äktenskap?: Orsaker till sexlösa äktenskap

Sexlösa äktenskap kan vara resultatet av många faktorer, inklusive:

 • Förlorat intresse för make/maka
 • Stress
 • Konstant bråk hemma
 • Press från ekonomiska problem
 • Fysiska och psykiska hälsoproblem
 • Tidsbrist p.g.a. arbetsschema, barnomsorg eller andra dagliga aktiviteter.

Oavsett orsak kan sexlösa äktenskap leda till frustration och förbittring i äktenskapet.

Effekterna av att vara i ett sexlöst äktenskap

Ingen föreställer sig någonsin att vara i ett sexlöst äktenskap. Och ändå är det en situation som händer mycket oftare än vi skulle vilja tro.

Effekterna av att vara i ett sexlöst äktenskap kan vara djupgående. Det kan leda till förlust av intresse, otrogenhet, skilsmässa och mer. Lär dig hur du klarar dig.

När du är i ett sexlöst äktenskap eller förhållande kan du känna dig ganska ensam. Men faktum är att det finns miljontals människor som lever samma liv som du upplever. Även om detta kanske inte får dig att må bättre, är det viktigt att komma ihåg att det finns många olika anledningar till varför ett par kan sluta ha en aktiv sexuell relation.

Här är de vanligaste effekterna av att vara i ett sexlöst äktenskap, enligt experter:

 1. Det kan leda till förlorat intresse för din partner.
 2. Din mentala hälsa kan bli lidande om du inte har sex med din partner.
 3. Brist på sex kan innebära att din partner är otrogen mot dig.
 4. Dina åsikter kan skilja sig från din partners när det kommer till att vara “sexlös”.
 5. Brist på sex kan vara att du projicerar negativitet på din partner utan anledning (dvs. gaslighting).
 6. Att vara i ett sexlöst äktenskap kan få dig att känna dig ensam och oönskad.

Hur fixar man ett sexlöst äktenskap?

Om du befinner dig i en sexlös äktenskapssituation och vill lösa det, finns det några saker du måste göra.

Prata med din partner

Först och främst bör du prata om denna situation med din partner och förstå era känslor för varandra utan att bråka. När du pratar om detta ämne, håll dig borta från argument och lyssna bara på skälen. Detta är det bästa sättet för dig att lösa problemet.

Granska

Se över vad du behöver göra i detta avseende, din partners och dina önskemål. Fundera på vad du bör och inte bör göra. Sammanfattningsvis har ni båda saker att göra för ett bra äktenskap. Och dessa önskemål är vad som behövs för att föra er relation framåt.

Ta ett beslut

Gå vidare genom att fatta några beslut om denna fråga. Efter att ha granskat dina önskemål med din partner måste du omsätta dem i handling. På så sätt tar du de första stegen för ditt äktenskap. Och du kan ta ditt förhållande till nästa nivå igen.

Börja ha sex regelbundet

Du kan försöka ta små steg först så att du kan uppleva samma spänning igen. Du kan till exempel ställa in en dag i veckan som en “sexdag”. Och försök att göra det regelbundet varje vecka. I genomsnitt har gifta par sex 2 eller 3 gånger i veckan. Du kan nå denna nivå som du vill. Du kan också prova nya fantasier för att skapa spänning. Till exempel kan du utföra en mer spännande sexritual genom att ta på snygga underkläder eller köra rollspel.

Om inte, få professionell support 

Om ni inte kan lösa detta problem tillsammans, sök hjälp från professionella läkare. Proffs hjälper dig att ta de rätta stegen för ditt äktenskapliga förhållande. För detta kan du söka dig till parterapeuter eller sexterapeuter. På så sätt kan du få ditt förhållande tillbaka på rätt spår.

how to fix a sexless marriage

Vanliga frågor om sexlösa äktenskapseffekter

Hur skadligt är ett sexlöst äktenskap?

Sexlöst äktenskap kan göra att ditt äktenskap tar slut med tiden eller att din partner blir otrogen mot dig. Dessutom kan denna situation skapa situationer som känslomässig kollaps, depression, ångest och stress. Därför, om du står inför en sådan situation, bör du hitta en lösning. Du kan besöka vår artikel för att hitta en lösning för sexlöst äktenskap.

Kan ett sexlöst äktenskap överleva?

Ja, det kan det, men så länge problemen är lösta. Sexlöst äktenskap gör att par blir ännu mer avlägsna från varandra med tiden. Det är därför man måste komma på lösningar och implementera dessa lösningar. Annars kan din partner vara otrogen mot dig eller ditt äktenskap kan sluta med skilsmässa.

Är ett sexlöst äktenskap hälsosamt?

Ja, om båda paren är nöjda med denna situation. Men definitivt inte om paren inte är nöjda! Sexlöst äktenskap kan skapa situationer som depression, ångest, känslomässig tomhet, stress och osäkerhet hos människor. Som ett resultat kan människor vara otrogna mot sin partner eller vilja separera från partnern. Av denna anledning bör åtgärder vidtas för en lösning i ett sexlöst äktenskap.

Är det rätt att vara otrogen i ett sexlöst äktenskap?

Självklart nej! Att vara otrogen i äktenskapet och dra nytta av en sådan situation kommer att dra ditt förhållande till en sämre väg. Därför, istället för att vara otrogen mot din partner, föredrar du att hjälpa hen eller hitta en lösning för ditt förhållande. För detta kan du besöka vår artikel.

Vad orsakar sexlöst äktenskap?

libido skillnader

Stress

Likgiltighet

Depression

Hälsoproblem

Fortsatt argument i äktenskapet

Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.