Relations Förvirring: Medberoende och Beroende

Medberoende och Beroende

Relationer är komplexa och ibland kan ett passionerat förhållande faktiskt vara skadligt och du kanske inte är medveten om det. Det är skillnad på medberoende och beroende. Medberoende innebär ett ohälsosamt förhållande. Beroende innebär en sund relation. Så hur vet vi att vi är i rätt relation och vad är skillnaden mellan dessa två termer?

Victoria Milan har förberett innehållet “Medberoende och Beroende” åt dig idag. På så sätt kan du lära dig skillnaderna mellan de två typerna av relationer och ta reda på om du är i rätt relation. Det är då “Medberoende och beroende” låt vårt innehåll börja!

Medberoende och Beroende

Medberoende och beroende

Vad betyder medberoende och vad är det?

Medberoende, personens ångest för att relationen ska skadas, oro för att han/hon ska bli övergiven, tanken på att man inte kommer att kunna ta relationen till den punkt personen vill och dess expansioner ingår.

Beroende är ett tillstånd av konflikt med sig själv, där en person inte kan kontrollera sitt beteende, sina känslor och sina tankar, trots att man vill kontrollera dem.

Medberoende, som är ett av de största problemen i relationer den senaste tiden, börjar med både missbrukaren och den som blir olycklig.

Medberoende är situationen att ha en isolerad relation i att utveckla relationer. Minskad vänskap, ökad tid ensam med paret, minskad kommunikation med familjer. Med andra ord började paret vara mer ensamma.

Medberoendet utvecklas i relationer på ett sätt som ökar relations beroendet ännu mer. Behovet av varandra har med andra ord ökat på grund av isolering. Denna situation ökar individens skyldigheter gentemot varandra.

I dessa fall påverkar den emotionella-intellektuella förändringen på ena sidan direkt den andra sidan. Med andra ord, samtidigt som att vara så sammanflätad är ett hinder för att relationen ska fungera, ökar den också försörjningskvoten.

Människor med medberoende kan inte fatta sunda beslut och tänka klart i den relationen. Denna tanke sätter en person i en ännu svårare uppgift med tiden.

För att inte förlora partnern i ett förhållande och personen vill vara den perfekta älskaren, möta alla möjliga förväntningar, fylla varje ögonblick med honom/henne och se till att han/hon inte behöver någon annan.

Efter ett tag utvecklar personen relationsberoende. Poängen som personen bör vara medveten om här är att tolka sitt beteende i relationen korrekt. Att tro att du älskar den andra personen väldigt mycket i ett förhållande och saknar dem väldigt mycket är ibland en förlust av ångest utan att inse det.

Om personen inser detta kan han/hon lättare kontrollera dessa beteenden. Men om personen inte inser medberoende, kan nivån av beroende öka dag för dag. Därför måste man först vara medveten om denna situation.

Precis som i substansberoende, efter en punkt i relationsberoende, ökar dina förväntningar på personen gradvis.

Denna ökning process, som kallas tolerans, kan sluta med att den andra personen ger upp, och säger “Jag räcker inte för dig” och “vill lämna dig”. Relationsberoende är, precis som alla andra beroenden, behandlingsbart.

När personen med medberoende tas till behandlingsprocessen börjar medvetenheten gradvis (dvs personen accepterar att han/hon har relationsberoende). Efter denna process blir behandlingen ännu lättare. Ett en-till-en personligt behandlingsprogram och terapiprogram tillämpas.

Medberoende och Beroende

Vad är beroende i ett förhållande?

Beroende definieras i grunden som vår avsikt att upprätthålla vilken relation som helst. Detta förhållande behöver inte nödvändigtvis vara ett romantiskt förhållande. T.ex; Huruvida vi avser att behålla den vänskapen i våra vänskapsförhållanden eller inte avgör vänskapens framtid.

När det kommer till våra romantiska relationer är det inte alltid lätt att avgöra om vår partner – ibland även vi själva – har någon avsikt att fortsätta förhållandet. Så vad är det för beteenden som visar att vi vill fortsätta vara i det förhållandet?

1- Vår önskan att presentera vår partner för de människor vi är nära är en av de största indikatorerna på vårt beroende av relationen. Genom att berätta för vår familj och närmaste vänner om vår partner, säger vi faktiskt “Den här personen finns i mitt liv och jag vill fortsätta min relation med henne/honom.” Dessutom, med detta beteende visar vi båda vårt beroende och känner oss mer kopplade till vår partner bara för att vi gör detta.

2- De investeringar vi gör i relationen och de uppoffringar vi gör för relationens kontinuitet är en annan indikator på beroende. Det kan vara att spara pengar för att köpa en väska som du vet att din partner gillar, eller så kan det vara mer immateriella saker som tiden och ansträngningen du lägger ner på förhållandet. Dessutom visar forskning att ju mer du investerar i relationen, desto mer ökar ditt beroende av den relationen.

3- Att du börjar identifiera dig med din partner visar att beroendet börjar etableras. Om du till exempel föredrar att säga “vi” istället för “jag”, och händelserna som gör honom/henne glad eller upprörd gör dig glad eller upprörd som om du upplever det, visar att du identifierar dig med honom/henne. Detta är ytterligare en indikation på att du är redo att stanna i detta förhållande under lång tid.

4- Det faktum att personen ingår i dina framtida planer är ytterligare ett tecken på engagemang. Om ni till exempel redan planerar en festival tillsammans för nästa sommar, visar detta att ni vill vara med din partner nästa sommar.

Detta är beteenden som visar beroende i ett förhållande, men varför vill människor fortsätta sin relation? Medan det första svaret som kommer till de flesta av oss är “för att de är kära”, är det inte alltid anledningen. Forskning visar att det ibland finns 3 huvudorsaker till varför vi bestämmer oss för att stanna i ett förhållande.

  1. Personligt beroende: Att stanna i ett förhållande kallas personligt beroende eftersom vi älskar en person och gärna är med den personen. Personligt beroende ses som den mest idealiska typen av engagemang för att relationen ska hålla.
  2. Moraliskt (andligt) beroende: Ibland stannar vi i en relation av en känsla av moraliskt ansvar, inte för att vi älskar den personen. Det finns många anledningar till denna ansvarskänsla. T.ex; Vissa människor är rädda för att avsluta sitt äktenskap, eller människor som har barn försöker bara behålla den relationen för sina barn.
  3. Strukturellt beroende: Det kan finnas situationer där båda ovanstående orsaker saknas, men människor upprätthåller fortfarande relationer. Strukturellt beroende är när människor fortsätter att upprätthålla relationer eftersom de inte har något annat val. Personen blir till exempel ekonomiskt beroende av sin partner och har därför inte råd att avsluta relationen.

Oavsett hur avgörande beroendet är för att upprätthålla relationen, även i den lyckligaste relationen, kan partnernas engagemang minska från tid till annan. Det är normalt att partnerns beroende nivå varierar från gång till gång.

Ibland, när vårt personliga beroende minskar, kan vi fortsätta att stanna i en relation på grund av moraliskt och strukturellt beroende. Kanske är det nödvändigt att fundera över varför vi är i en relation, hur den relationen får oss att må och hur den förändrar oss och personen framför oss.

Men om du inte tror att du är i en sådan situation kan du gärna fortsätta ditt förhållande. Det vi vill prata om här är i grunden att se till att man är i ett beroendeförhållande.

Medberoende och Beroende

Så vad är skillnaderna mellan  beroende och medberoende

           Beroendeförhållande          Medberoendeförhållande 
Hälsosamt och ömsesidigt förtroende.Personen känner sig osäker och har lite stöd från sin partner.
Ett balanserat ge och ta.Den ena parten har åtagit sig allt och den andra har tagit väldigt lite ansvar.
Det har som mål att föra relationen framåt tillsammans.En part är pådrivaren i relationen och det skapar ett beroende.
Att vara självständig och ha ett eget privat utrymme.Förvirring av känslor och oförmåga att agera som en självständig person.
Ett förhållande där du är dig själv.En relation som bygger på gränser och där du behöver förtrycka dig själv.
En relation där du enkelt kan leva ut dina känslor.En relation där du undertrycker dina känslor och känner dig obekväm.
Du känner dig värderad även när han/hon är arg på dig.Rädsla för argument och ständig skuld.
En relation som är ärligt och där man kan erkänna misstag.Uppvisar ständigt en förnekande attityd i diskussioner.

Det var allt för nu från innehållet “Medberoende och Beroende” som Victoria Milan har utarbetat åt dig. Om du letar efter mer sådant här innehåll kan du hålla ögonen öppna på Victoria Milans blogg. Victoria Milan är också en plattform som låter dig hitta den relation du letar efter. Du kan enkelt hitta den partner du letar efter med Victoria Milan, som betjänar över hela världen med miljontals användare. Victoria Milan är en unik plattform med sitt lättanvända gränssnitt och dess förmåga att se online användare. Det är också gratis att registrera sig för Victoria Milan! Låt oss enkelt hitta den partner du letar efter. Klicka här för att registrera dig för Victoria Milan!

Medberoende och Beroende

Vanliga frågor om medberoende och beroende

Är ömsesidigt beroende och medberoende samma sak?

Nej! Ömsesidigt beroende är en sund, ärlig och ömsesidig förtroende relation funktion. Medberoende är precis tvärtom. Rädsla beroende är dominerande i relationen och det är inte en sund relation. Du kan lära dig mer om detta genom att besöka vår artikel “Medberoende och Beroende”.

Vad finns för symptom på en medberoende person?

Personer med medberoende har vanligtvis dessa symptom:

  • Känner sig inte trygga i ett förhållande.
  • Det råder konstant kaos i relationen.
  • Han kan inte beskriva sina känslor.
  • Det är inte ett lyckligt förhållande.
Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.