Ihmissuhteiden hämmennys: Läheisriippuvuus Vs. Riippuvuus

Läheisriippuvuus vs. Riippuvuus

Suhteet ovat monimutkaisia, ja joskus intohimoinen suhde voi itse asiassa olla haitallinen, etkä ehkä ole tietoinen siitä. Läheisriippuvuuden ja riippuvuuden välillä on ero. Läheisriippuvuus tarkoittaa epätervettä suhdetta. Riippuvuus tarkoittaa tervettä suhdetta. Joten mistä tiedämme, että olemme oikeassa suhteessa ja mikä on ero näiden kahden termin välillä?

Victoria Milan on valmistellut sinulle “Läheisriippuvuus vs Riippuvuus” -artikkelin tänään. Tällä tavalla voit oppia erot kahden suhdetyypin välillä ja selvittää, oletko oikeassa suhteessa. Nyt alkaa “Läheisriippuvuus vs. Riippuvuus” -artikkeli!

Läheisriippuvuus vs. Riippuvuus

Läheisriippuvuus Vs Riippuvuus

Mitä läheisriippuvuus tarkoittaa ja mitä se on?

Läheisriippuvuuteen kuuluu, henkilön pelko siitä, että suhdetta vahingoitetaan, huoli siitä, että hänet hylätään, ajatus siitä, että hän ei pysty viemään suhdetta siihen pisteeseen, johon henkilö haluaa.

Riippuvuus on ristiriitatilanne itsensä kanssa, jossa ihminen ei voi hallita käyttäytymistään, tunteitaan ja ajatuksiaan, vaikka haluaisi hallita niitä.

Läheisriippuvuus, joka on yksi viime aikojen suurimmista ongelmista ihmissuhteissa, alkaa tehdä sekä addiktin että sen kohteen onnettomaksi.

Läheisriippuvuus on tilanne, jossa on suhde eristäytyy kehittyvistä ihmissuhteista. Ystävyyssuhteet vähenevät, pariskuntana vietetty aika lisääntyy, kommunikointi perheiden kanssa vähenee. Toisin sanoen pari alkoi olla enemmän keskenään.

Läheisriippuvuus etenee parisuhteissa tavalla, joka lisää parisuhderiippuvuutta entisestään. Toisin sanoen toistensa tarve on lisääntynyt eristäytymisen vuoksi. Tämä tilanne lisää yksilöiden velvollisuuksia toisiaan kohtaan.

Näissä tapauksissa emotionaalinen ja älyllinen muutos toisella puolella vaikuttaa suoraan toiseen. Toisin sanoen, vaikka kietoutuminen on este parisuhteen toimimiselle, se lisää myös riippuvuussuhdetta

Läheisriippuvaiset eivät voi tehdä terveitä päätöksiä ja ajatella selkeästi parisuhteessa. Tämä ajatus asettaa henkilön entistä vaikeampaan tehtävään ajan myötä.

Jotta ei menettäisi kumppania parisuhteessa ja ihminen haluaa olla täydellinen rakastaja, täyttää kaikenlaiset odotukset, täyttää jokaisen hetken hänen kanssaan ja varmistaa, ettei hän tarvitse ketään muuta.

Jonkin ajan kuluttua henkilölle kehittyy parisuhderiippuvuus. Asia, josta henkilön tulisi olla tietoinen, on tulkita käyttäytymistään suhteessa oikein. Ajatus, että rakastat toista henkilöä parisuhteessa ja kaipaat häntä kovasti, on joskus ahdistukselle altistumista ymmärtämättä sitä.

Jos henkilö ymmärtää tämän, hän voi hallita käyttäytymistään helpommin. Jos henkilö ei kuitenkaan ymmärrä läheisriippuvuutta, riippuvuuden taso voi lisääntyä päivä päivältä. Siksi on ensin oltava tietoinen tästä tilanteesta.

Kuten päihderiippuvuudessa, suhderiippuvuuden tietyn pisteen jälkeen odotuksesi henkilöä kohtaan kasvavat vähitellen.

Tämä lisääntymisprosessi, jota kutsutaan sietokyvyksi, voi päättyä siihen, että toinen henkilö luovuttaa, sanoo “en ole tarpeeksi sinulle” ja “halua jättää sinut”. Parisuhderiippuvuus, kuten mikä tahansa riippuvuus, on hoidettavissa.

Kun läheisriippuvainen viedään hoitoon, tietoisuus alkaa vähitellen (eli henkilö hyväksyy, että hänellä on parisuhderiippuvuus). Tämän prosessin jälkeen hoito tulee entistä helpommaksi. Sovelletaan henkilökohtaista hoito- ja terapiaohjelmaa.

Läheisriippuvuus vs. Riippuvuus

Mitä on riippuvuus suhteessa?

Riippuvuus määritellääm pohjimmiltaan aikomuksenamme säilyttää mikä tahansa suhde. Tämän suhteen ei välttämättä tarvitse olla romanttinen suhde. Esim; Se, aiommeko säilyttää tämän ystävyyden ystävyyssuhteissamme vai emme, määrää tämän ystävyyden tulevaisuuden.

Mitä tulee romanttisiin suhteisiimme, ei ole aina helppoa kertoa, onko kumppanillamme – joskus jopa itsellämme – aikomusta jatkaa suhdetta. Mitä ovat ne teot, jotka osoittavat, että haluamme jatkaa kyseisessä suhteessa?

 1. Halumme esitellä kumppanimme läheisille ihmisille on yksi suurimmista indikaattoreista riippuvuudestamme suhteeseen. Kun kerromme perheellemme ja lähimmille ystävillemme kumppanistamme, sanomme itse asiassa: “Tämä henkilö on elämässäni ja haluan jatkaa suhdettani hänen kanssaan.” Lisäksi tällä käytöksellä me molemmat osoitamme riippuvuutemme ja tunnemme enemmän yhteyttä kumppaniimme vain siksi, että teemme niin.
 2. Panostukset, joita teemme suhteeseen, ja uhraukset, joita teemme suhteen jatkuvuuden eteen, ovat toinen riippuvuuden indikaattori. Se voi olla rahan säästöä ostaa laukku, josta tiedät kumppanisi pitävän, tai se voi olla aineettomampaa, kuten suhteeseen käyttämääsi aikaa ja vaivaa. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että mitä enemmän panostat suhteeseen, sitä enemmän riippuvuutesi suhteesta kasvaa.
 3. Se, että alat identifioida itsesi kumppanisi kanssa, osoittaa, että riippuvuus alkaa muodostua. Jos esimerkiksi haluat sanoa mieluummin “me” “minän” sijasta, ja tapahtumat, jotka tekevät hänet onnelliseksi tai järkyttäväksi tekevät sinut onnelliseksi tai järkyttyneeksi ikään kuin kokisit sen itse, osoittaa, että samaistut häneen. Tämä on toinen osoitus siitä, että olet valmis pysymään tässä suhteessa pitkään.
 4. Se, että henkilö on mukana tulevaisuuden suunnitelmissasi, on toinen merkki sitoutumisesta. Jos esimerkiksi suunnittelet jo yhteistä festivaalia ensi kesäksi, tämä osoittaa, että haluat olla kumppanisi kanssa ensi kesänä.

Nämä ovat käyttäytymismalleja, jotka osoittavat riippuvuutta parisuhteessa, mutta miksi ihmiset haluavat jatkaa suhdettaan? Vaikka ensimmäinen vastaus, joka tulee useimpien mieleen, on “koska he ovat rakastuneita”, se ei aina ole syy. Tutkimukset osoittavat, että joskus nämä ovat kolme tärkeintä syytä, miksi päätämme pysyä suhteessa.

 1. Henkilökohtainen riippuvuus: Parisuhteessa pysymistä kutsutaan henkilökohtaiseksi riippuvuudeksi, koska rakastamme henkilöä ja olemme onnellisia saadessamme olla hänen kanssaan. Henkilökohtainen riippuvuus nähdään ihanteellisena sitoutumisen tyyppinä parisuhteen kestämiseen.
 2. Moraalinen (hengellinen) riippuvuus: Joskus pysymme parisuhteessa moraalisesta vastuun tunteesta, emme siksi, että rakastamme kyseiestä henkilöä. Syitä tähän vastuuntuntoon on monia. Esim; Jotkut ihmiset pelkäävät lopettaa avioliittonsa tai ihmiset, joilla on lapsia, yrittävät vain pitää tämän suhteen lapsiaan varten.
 3. Rakenteellinen riippuvuus: Saattaa olla tilanteita, joissa molemmat edellä mainitut syyt puuttuvat, mutta ihmiset silti pysyvät suhteissa. Rakenteellinen riippuvuus on sitä, kun ihmiset jatkavat ihmissuhteiden ylläpitämistä, koska heillä ei ole muuta vaihtoehtoa. Esimerkiksi henkilö tulee taloudellisesti riippuvaiseksi kumppanistaan, eikä hänellä siksi ole varaa lopettaa suhdetta.

Riippumatta siitä, kuinka kriittinen riippuvuus on suhteen ylläpitämiselle, onnellisimmassakin suhteessa kumppanien sitoutuminen voi ajoittain heikentyä. On normaalia, että kumppanien riippuvuustasot vaihtelevat ajoittain.

Joskus, kun henkilökohtainen riippuvuutemme vähenee, voimme jatkaa suhdetta moraalisen ja rakenteellisen riippuvuuden vuoksi. Ehkä on tarpeen miettiä, miksi olemme parisuhteessa, miltä suhde saa meidät tuntemaan ja kuinka se muuttaa meitä ja kanssamme olevaa henkilöä.

Mutta jos et usko, että olet sellaisessa tilanteessa, voit jatkaa suhdettasi onnellisesti. Haluamme puhua tästä pohjimmiltaan varmistaaksemme, että olet riippuvuussuhteessa.

Läheisriippuvuus vs. Riippuvuus

Joten mitkä ovat erot riippuvuuden ja läheisriippuvuuden välillä?

           Riippuvainen suhde          Läheisriippuvainen suhde 
Terve ja keskinäinen luottamusHenkilö tuntee olonsa epävarmaksi ja saa vain vähän tukea kumppaniltaan.
Tasapainoinen antaminen ja ottaminenToinen osapuoli on ottanut kaiken ja toinen vain vähän vastuuta.
Tavoitteena on viedä suhdetta yhdessä eteenpäinToinen osapuoli on suhteen painostaja ja se luo riippuvuutta.
Itsenäisyys ja mahdollisuus omaan tilaanTunteiden hämmennys ja kyvyttömyys toimia itsenäisenä ihmisenä.
Suhde, jossa voit olla oma itsesiRajoihin perustuva suhde, jossa sinun pitää tukahduttaa itsesi.
Suhde, jossa voit näyttää tunteesi helposti.Suhde, jossa tukahdutat tunteesi ja tunnet olosi epämukavaksi.
Tunnet itsesi arvostetuksi, vaikka hän olisikin sinulle vihainen.Riitelyn ja jatkuvan syyttelyn pelko
Suhde, joka on rehellinen ja jossa voit myöntää virheesi.Jatkuva kieltävä asenne keskusteluissa.

That’s all for now from the “Codependency Vs Dependency” content prepared by Victoria Milan for you. If you’re looking for more content like this, you can stay tuned to Victoria Milan’s blog. Victoria Milan is also a platform that allows you to find the relationship you are looking for.

Siinä kaikki toistaiseksi “Läheisriippuvuus vs Riippuvuus” -sisällöstä, jonka Victoria Milan on valmistellut sinulle. Jos etsit lisää tällaista sisältöä, pysy kuulolla Victoria Milanin blogissa. Victoria Milan on myös alusta, jonka avulla voit löytää etsimäsi suhteen.

Löydät etsimäsi kumppanin helposti Victoria Milanin avulla, joka palvelee maailmanlaajuisesti miljoonia käyttäjiä. Victoria Milan on ainutlaatuinen alusta, jossa on helppokäyttöinen käyttöliittymä ja mahdollisuus nähdä online-käyttäjät. Victoria Milaniin rekisteröityminen on myös ilmaista! Löydämme etsimäsi kumppanin helposti. Klikkaa tästä rekisteröityäksesi Victoria Milaniin!

Läheisriippuvuus vs. Riippuvuus

UKK Läheisriippuvuus vs. Riippuvuus

Ovatko keskinäinen riippuvuus ja läheisriippuvuus sama asia?

Ei! Keskinäinen riippuvuus on terve, rehellinen ja molemminpuolinen luottamussuhdemalli. Läheisriippuvuus on juuri päinvastoin. Pelottava riippuvuus on hallitseva asia parisuhteessa, eikä se ole terve suhde. Saat lisätietoja tästä vierailemalla “Läheisriippuvuus vs Riippuvuus” -artikkelissamme.

Mitkä ovat läheisriippuvaisen henkilön oireita?

Läheisriippuvaiset ihmiset yleensä:

 • Ei tunne oloaan turvalliseksi parisuhteessa.
 • Suhteessa on jatkuva kaaos.
 • Hän ei osaa kuvailla tunteitaan.
 • Se ei ole onnellinen suhde.
Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.