Relasjonsforvirring: Medavhengighet vs. Avhengighet

Medavhengighet vs. Avhengighet

Forhold er komplekse og noen ganger kan et lidenskapelig forhold faktisk være usunt, og du er kanskje ikke engang klar over det. Det er forskjell på medavhengighet og avhengighet. Et forhold som er basert på medavhengighet er et usunt forhold. Avhengighet er sunt i et forhold. Så hvordan kan vi vite at vi er i sunt forhold og hva er forskjellen mellom disse to begrepene?

Victoria Milan har utarbeidet “Medavhengighet Vs Avhengighet”-innholdet for deg i dag. På denne måten kan du lære forskjellene mellom de to typene forhold og finne ut om du er i riktig forhold. Vi starter nå!

Medavhengighet vs. Avhengighet

Medavhengighet vs avhengighet

Hva betyr medavhengighet og hva er det?

Medavhengighet, er en personen angst for at forholdet skal bli skadet, bekymringen for at han skal bli forlatt, tanken på at han ikke vil klare å ta forholdet til det punktet personen ønsker osv.

Medavhengighet er når man er i en tilstand av konflikt med seg selv, der en person ikke kan kontrollere atferd, følelser og tanker, selv om de ønsker å kontrollere dem.

Medavhengighet, som er et av de største problemene i forhold, begynner å gjøre både den avhengige og den andre parten ulykkelig.

Medavhengighet er en situasjon som handler om å være i et isolert forhold uten å utvikle relasjoner. Mindre vennskap, mer alenetid med partneren, redusert kommunikasjon med familier. Paret begynte med andre ord å være mer alene.

Medavhengighet utvikler seg i forhold på en måte som øker forholdsavhengigheten enda mer. Med andre ord har behovet for hverandre økt på grunn av isolasjon. Denne situasjonen øker enkeltpersoners forpliktelser overfor hverandre.

I disse tilfellene påvirker den emosjonelle-intellektuelle endringen på den ene siden direkte den andre siden. Med andre ord, mens det å være så sammenvevd er en hindring for at forholdet skal fungere, øker det også avhengighetsforholdet.

Mennesker med medavhengighet kan ikke ta sunne beslutninger og tenke klart forholdet. Denne tanken setter en person i en enda vanskeligere oppgave over tid.

For ikke å miste partneren i et forhold ønsker personen å være den perfekte elskeren, møte alle slags forventninger, fylle hvert øyeblikk med ham/henne og sikre at han/henne ikke trenger noen andre.

Etter en stund utvikler personen forholdsavhengighet. Det som personen bør være klar over her er å tolke hans/hennes oppførsel i forholdet riktig. Å tenke at du elsker den andre personen veldig mye i et forhold og savner dem veldig mye, er noen ganger en angstfølelse uten at man er klar over det.

Hvis personen innser dette, kan han/hun kontrollere denne atferden lettere. Men hvis personen ikke innser medavhengighet, kan nivået av avhengighet øke dag for dag. Derfor må man først være klar over denne situasjonen.

Som i rusavhengighet, etter et punkt i forholdsavhengighet, øker forventningene dine til personen gradvis.

Denne økningsprosessen, kalt toleranse, kan ende med at den andre personen gir opp, sier «jeg er ikke nok for deg» og «ønsker å forlate deg». Relasjonsavhengighet, som all annen avhengighet, kan behandles.

Når personen med medavhengighet tas med i behandlingsprosessen, begynner bevisstheten gradvis (dvs. personen aksepterer at han har relasjonsavhengighet). Etter denne prosessen blir behandlingen enda enklere. Et en-til-en personlig behandlingsprogram og terapiprogram brukes.

Medavhengighet vs. Avhengighet

Hva er avhengighet i et forhold?

Avhengighet er i utgangspunktet definert som vår intensjon om å opprettholde ethvert forhold. Dette forholdet trenger ikke nødvendigvis å være et romantisk forhold. f.eks; Hvorvidt vi har til hensikt å opprettholde det vennskapet i vennskapene våre, bestemmer fremtiden for det vennskapet.

Når det kommer til våre romantiske forhold, er det ikke alltid lett å si om partneren vår – noen ganger til og med oss ​​selv – har noen intensjon om å fortsette forholdet. Så hva er atferden som viser at vi ønsker å fortsette å være i det forholdet?

1- Vårt ønske om å introdusere partneren vår til menneskene vi er nær er en av de største indikatorene på vår avhengighet av forholdet. Ved å fortelle familien vår og de nærmeste vennene våre om partneren vår, sier vi faktisk “Denne personen er i livet mitt og jeg vil fortsette å være med ham.” Dessuten, med denne oppførselen viser vi begge vår avhengighet og føler oss mer knyttet til partneren vår bare fordi vi gjør dette.

2- Investeringene vi gjør i forholdet og ofrene vi gjør for kontinuiteten i forholdet er en annen indikator på avhengighet. Det kan være å spare penger på å kjøpe en veske som du vet at partneren din liker, eller det kan være mer uhåndgripelige ting som tiden og kreftene du legger i forholdet. Dessuten viser forskning at jo mer du investerer i forholdet, desto mer øker din avhengighet av det forholdet.

3- Det at du begynner å identifisere deg med partneren din viser at avhengigheten begynner å bli etablert. For eksempel, hvis du foretrekker å si “vi” i stedet for “jeg”, og hendelsene som gjør ham/henne glad eller opprørt gjør deg glad eller opprørt, viser at du identifiserer deg med ham/henne. Dette er nok en indikasjon på at du er klar til å forbli i dette forholdet i lang tid.

4- Det faktum at personen er inkludert i dine fremtidige planer er et annet tegn på forpliktelse. Hvis dere for eksempel allerede planlegger en festival sammen til neste sommer, viser dette at dere ønsker å være sammen neste sommer.

Dette er atferd som viser avhengighet i et forhold, men hvorfor ønsker folk å fortsette forholdet? Men det første svaret som kommer til de fleste av oss er “fordi de er forelsket”, er det ikke alltid grunnen. Forskning viser at noen ganger er det 3 hovedgrunner til at vi bestemmer oss for å forbli i et forhold.

  1. Personlig avhengighet: Å bo i et forhold kalles personlig avhengighet fordi vi elsker en person og er glade for å være sammen med den personen. Personlig avhengighet blir sett på som den mest ideelle typen forpliktelse for at forholdet skal vare.
  2. Moralsk (åndelig) avhengighet: Noen ganger forblir vi i et forhold ut fra en følelse av moralsk ansvar, ikke fordi vi elsker den personen. Det er mange grunner til denne ansvarsfølelsen. f.eks; Noen mennesker er redde for å avslutte ekteskapet, eller folk som har barn prøver bare å beholde forholdet for barnas beste.
  3. Strukturell avhengighet: Det kan være situasjoner der begge de ovennevnte årsakene er fraværende, men folk opprettholder fortsatt forhold. Strukturell avhengighet er når folk fortsetter å opprettholde relasjoner fordi de ikke har noe annet valg. For eksempel blir personen økonomisk avhengig av partneren sin og har derfor ikke råd til å avslutte forholdet.

Uansett hvor kritisk avhengighet er for å opprettholde forholdet, selv i det lykkeligste forholdet, kan forpliktelsen til partnerne avta fra tid til annen. Det er normalt at avhengighetsnivået til partnere varierer fra tid til annen.

Noen ganger, når vår personlige avhengighet avtar, kan vi fortsette å forbli i et forhold på grunn av moralsk og strukturell avhengighet. Kanskje det er nødvendig å tenke på hvorfor vi er i et forhold, hvordan det forholdet får oss til å føle oss og hvordan det forandrer oss og personen foran oss.

Men hvis du ikke tror at du er i en slik situasjon, kan du gjerne fortsette forholdet ditt. Det vi ønsker å snakke om her er i utgangspunktet å sørge for at du er i et avhengighetsforhold.

Medavhengighet vs. Avhengighet

Så hva er forskjellen mellom avhengighet og medavhengighet?

          Avhengighetsforhold Medavhengighetsforhold
Sunn og gjensidig tillit.Personen føler seg usikker og har lite støtte fra partneren.
Et balansert gi og ta forhold.Den ene parten har påtatt seg alt ansvaret og den andre har tatt svært lite ansvar.
Man har som mål å flytte forholdet fremover sammen.Den ene parten er pådriveren i forholdet og det skaper avhengighet.
Å være uavhengig og ha ditt eget private rom.Forvirring av følelser og manglende evne til å opptre som en selvstendig person.
Et forhold hvor du er deg selv.Et forhold basert på grenser og der du trenger å undertrykke deg selv.
Et forhold der du enkelt kan leve ut følelsene dine.Et forhold der du undertrykker følelsene dine og føler deg ukomfortabel.
Du føler deg verdsatt selv når han/hun er sint på deg.Frykt for krangel og konstant skyld.
Et forhold som er ærlig og hvor du kan innrømme feil.Utviser stadig en fornektende holdning i diskusjoner.

Det var alt for nå fra “Avhengighet Vs Medavhengighet”-innholdet utarbeidet av Victoria Milan for deg. Hvis du ser etter mer innhold som dette, kan du følge med på bloggen til Victoria Milan. Victoria Milan er også en plattform som lar deg finne det forholdet du leter etter.

Du kan enkelt finne partneren du leter etter med Victoria Milan, som har millioner av brukere over hele verden. Victoria Milan er en unik plattform med sitt brukervennlige grensesnitt og sin evne til å se brukere på nettet. Det er også gratis å registrere seg for Victoria Milan! La oss enkelt finne partneren du leter etter. Klikk her for å registrere deg for Victoria Milan!

Medavhengighet vs. Avhengighet

Vanlige spørsmål om medavhengighet vs avhengighet

Er gjensidig avhengighet og medavhengighet det samme?

Nei! Gjensidig avhengighet er en sunn, ærlig og gjensidig tillitsforholdsmodell. Medavhengighet er det motsatte. Fryktelig avhengighet er dominerende i forholdet og det er ikke et sunt forhold. Du kan lære mer om dette ved å besøke artikkelen vår “Codependency vs Dependency”.

Hva er symptomene på en medavhengig person?

Personer med medavhengighet:

  • Føler seg ikke trygg i et forhold.
  • Det er konstant kaos i forholdet.
  • Han kan ikke beskrive følelsene sine.
  • Det er ikke et lykkelig forhold.
Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.