Monogamist: Singulär Värld, Plural Liv

monogamish,monogami

Har du hört talas om termen Monogami förut? Även om det kan verka som ett ord du inte är bekant med, är Monogamis något vi alla känner till. Monogami är namnet som ges till monogama partners. Men det finns en annan sida av det. Idag ska vi dyka djupt in i Monogami och lära oss mer om Monogami. Vi kommer också att undersöka om den monogamiska livsstilen är fördelaktig för oss. Om du är redo så kör vi! Här är innehållet i “Monogami” utarbetat av Victoria Milan!

monogamish,monogami

Vad är Monogami?

Monogami betyder bokstavligen “monogam person”. Och monogamiska människor accepterar aldrig en annan partner när det gäller känslomässig anknytning, men aktiviteter som sex med en annan partner definieras inte som “otrohet”. Människor är fria att vara med olika sexpartners. Är det en monogam art eller en polygam art? Så låt oss ta en titt på naturen för svaret.

Naturens äktenskap

Även om det inte finns något definitivt svar på denna fråga; I allmänhet är Homo sapiens en biologiskt polygam, kulturellt/socialt monogam art.

De levande varelsernas partnertillstånd i naturen har bestämts av evolutionen med mycket skarpare gränser än hos människor.

Även i naturen ser vi dock en stor variation av mångfald: våra nära släktingar, som schimpansen och babianen, och många fler, är fler partner och kan para sig med mer än en hane eller hona.

Å andra sidan är andra primater som gibbon och silkesapa monogama och parar sig med endast 1 hane eller hona. Mångfalden är dock inte begränsad till detta: Hos vissa djur är hanar polygama, medan honor hos andra djur kan vara polygama.

Dessutom kan parningsstatusen variera beroende på före och efter parning. Vissa djur parar sig med en enda partner och får avkomma; men sedan tar de hand om de barnen med mer än en make. Vissa andra djur föder upp och bygger bon med bara en av dessa, även om de parar sig med mer än en kompis och får avkomma. Med andra ord kan vi säga att “det finns vad du letar efter” om månggifte i naturen.

Eftersom den evolutionära historien för varje levande varelse är annorlunda; därför formas deras biologiska, sociala, sexuella och till och med “kulturella” drag därefter. Det finns med andra ord både Monogamous, Monogami och Polyamory arter i djurriket.

Relationer i mänsklig natur

Situationen är liknande hos människor. Människor, som den mest intelligenta djurart vi känner, har också en mycket komplex social struktur. Dessutom gör det faktum att det har en extremt hög kulturell mångfald, om inte biologiskt, sådana kategoriseringar ännu svårare.

Men om vi inte begränsar vår analys till någon geografi och undersöker Homo sapiens “som en vanlig djurart”, kan vi säga att alla våra biologiska egenskaper är lämpliga för polygami, det vill säga att para sig med mer än en partner och få barn .

Däremot begränsar den kulturella och sociala struktur vi bygger på biologiska grunder nästan alltid människor till monogami. I den här frågan, ur vetenskaplig synvinkel, finns det inget “rätt” eller “fel”. Samhällen och kulturer har sina rättigheter och fel och de lever därefter.

När vi analyserar det vetenskapligt, om du vill ha ett kort svar, kan vi säga att människor vanligtvis är polygama biologiskt, och generellt monogama sociologiskt (kulturellt och socialt). Men eftersom situationen inom vår art är ganska komplex, dessutom är inte ens definitionerna av termerna “polygami” och “monogami” särskilt tydliga, ofta föredrar forskare att svara på denna fråga som “okänd” eller “tvetydig”.

monogamish,monogami

Så är ett monogamiskt förhållande ett bra val?

Det finns många tolkningar av den monogamiska typen av relation. Vissa människor hävdar att monogami är det bästa valet, andra hävdar motsatsen. I det här fallet är den här typen av relation faktiskt upp till folkets preferenser.

När vi undersökte det vetenskapligt var svaret vi faktiskt stötte på “Okänd”. Av denna anledning bör individer eller par bestämma själva. Det är ett bra val om båda parter omfamnar och accepterar ett monogamist förhållande.

Men för bara en av partnerna kan detta vara ett problem om ett monogamist förhållande ska vara giltigt och den olika partnern också är obekväm med det. Även juridiskt sett är det ett brott för människor att ligga med andra partners, och i det här fallet kan du ha huvudvärk. Därför måste båda parter acceptera denna situation.

Vanliga frågor om Monogami

Vad är ett monogamiskt äktenskap?

Monogamiska par är monogama. Det finns ett djupt och känslomässigt band mellan par. Dessutom är partners känslomässigt lojala mot varandra, men partners har friheten att ha sex med andra människor.

Vad är Monogami?

I den monogamiska typen av relation är partnerna monogama och det finns ett djupt känslomässigt band mellan partnerna. Men när det kommer till sex är partners inte beroende av varandra och har friheten att ha sex med olika människor. Denna typ av relation kallas Monogami.

Vad är skillnaden mellan polyamorös och monogamist?

I ett polyamoröst förhållande består människor vanligtvis av en grupp, och inom denna grupp är de kopplade till varandra både känslomässigt och sexuellt. Men i den monogamiska typen av relation har människor bara en partner och är känslomässigt lojala mot varandra. När det gäller sex är monogamiska par inte beroende av varandra och är fria att ha en sexpartner.

Fungerar den monogamiska typen av relation?

Det är upp till individer att välja den monogamiska typen av relation. Därför är partnernas preferenser viktiga. Och den här typen av relation kan vara ett bra alternativ om partnerna är överens.

Kan ett monogamiskt förhållande fungera?

Ett monogamiskt förhållande kan gå bra om båda parter är överens. Det är riskabelt om du vill ha en ensidig monogamiskt relation och din partner är obekväm med det. Och det kan leda till din skilsmässa. Samtidigt, som ni vet, anses sex med en annan partner juridiskt sett vara en anledning till otrohet.

Posted by
Mertcan Yalcin

Mertcan is a bookworm who graduated from Beykent University. He likes to research and learn new things and for this he preferred the profession of copywriting. His area of expertise is quite diverse. He is highly specialized in relationships. And he has done quite a bit of research on this. His primary goal is to ensure that people are informed in every relationship and take the right steps.